Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Héger Károly

Héger Károly (Csemadok Életműdíj) - 2012

Héger Károly méltatása
(Varga László)
Magyar Kultúra Napja, – 2012. január 22.

Tisztelt Héger Károly barátom, Hölgyeim és Uraim, kedves vendégek!
Héger Károly, a Csemadokot alapító munkatársak, titkárok generációjához tartozik. Neve ezért jól ismert ma is, nemcsak a Dunaszerdahelyi járásban, hanem országos viszonylatban is, hiszen a Duna Menti Tavasz egykori megálmodója és elindítója volt. 1932. január 24-én született Perbetén. Az alapiskola befejezése után a komáromi bencés gimnáziumban kezdte el középiskolai tanulmányait, amit a háború kitörése után megszakított. 1942-ben elvesztette édesapját. Édesanyjára maradt a négy fiúgyermek felnevelése. A hontalanság évei alatt megismerkedett a szlovák nacionalizmus törekvéseivel. 1945-ben az újvári gimnáziumból eltanácsolták, mert nem tudott szlovákul, a perbetei rendőrőrsön megpofozták, mert magyar volt, és kristályrádiót szerkesztett. Elkeseredésében Magyarországra szökik, de mivel itt sem találja a helyét, 1948-ban visszajön Perbetére. Alig 16 évesen munkát keres Pozsonyban, ahol építőiparban helyezkedik el.1949. március 5-én megalakult Szövetségünk. Nagybátyja (a perbetei alapszervezet elnöke) bíztatására jelentkezett Fellegi István főtitkárnál, aki felvette a Csemadok munkatársai közé. Így került Héger Károly 1950-ben, 18 évesen, a Csemadok első munkatársai közé. Talán ő lett az apparátus legfiatalabb tagja.
Beszélgetésünk idején, büszkén mutatta a megsárgult fényképeket a Csemadok első munkatársairól, budmericei tanfolyam résztvevőiről. Szövetségünk „hőskora” volt ez az időszak. Az egyik legfontosabb feladat volt, hogy minél gyorsabban kiépüljön a Szövetség hálózata, az alapszervezetekkel, járási majd később a kerületi szervekkel. Ezt a munkát nem lehetett Pozsonyból végezni. Ott kellett lenni a terepen, az emberek között. Héger Károly, ahogy akkor becézték „Hégerke” ott volt, ahol segíteni kellett.
Először a Nyitrai járásban, később Kassán, Rozsnyón,a Csemadok első motorkerékpárján. 1951-ben ő alakítja ki Ógyallán a Csemadok járási titkárságát. Időnként visszatér Pozsonyba, hogy kicsit megpihenjen. Erre a pihenésre alkalmat nyújtott 1952-54 között Louniban töltött katonai szolgálat. A hadsereg nem tudja elcsábítani, 1954-ben visszatér a Csemadok KB-ra.1954novemberében a Csemadok komáromi járási titkára lett, ahol elődei gyorsan váltakoztak. Feladata volt a komáromi alapszervezet és a járási szervezet megszilárdítása. Ezt sikeresen megoldotta. Hogyan kérdeztem, amikor erről beszélgettünk. „.Amikor csak tehettem ott voltam az emberek között, az alapszervezeteket vezetőit személyesen ismertem, nem csaptam be őket soha.”
Meggyőződésem, hogy rá is jellemző a magyar parlament alelnökének, Lezsák Sándornak a
Csemadokkal kapcsolatos megjegyzése:
„A Csemadok a korábbi évtizedekben szinte mindvégig tartotta magát a Bethlen Gábori intelemhez, miszerint a nemzet fennmaradása érdekében nem azt tette, amit szeretett volna – hanem mindig azt, amit az adott körülmények között tenni lehetett – de azt szinte maximális hatékonysággal.“
Ez a magatartás jellemezte Héger Károly munkáját, amikor 1956-60 között, a Nyitrai járás, majd 1961-65 között, Rimaszombati járás titkára volt. Beszélgetésünk folyamán az utóbbi időszakot „élete legszebb időszakának“ nevezte.
Bizonyára nem véletlenül. 1963-ban Rimaszombatban megnősült. Felesége, gömöri leány,
Rácz Rozália lett, aki három fiúgyermeknek adott életet.
Héger Károly 1965-ben került vissza Pozsonyba, a Csemadok KB-ra. Itt a szervezési osztály vezetője volt 1973-ig. Számos országos rendezvény, a zselizi, komáromi, gombaszögi fesztiválok sikeres megszervezése kapcsolódik nevéhez. Miután 1970-től már Dunaszerdahelyen lakott,1973-ban elvállalta a Dunaszerdahelyi Járási Népművelődési Központ vezetését. 1973-1992 között volt a JNK igazgatója.
Ebben az időszakban is hű maradt Szövetségünkhöz. Aktívan bekapcsolódott a Csemadok Dunaszerdahelyi TV munkájába. Tagja volt nem csak a dunaszedahelyi, hanem Csemadok országos szerveinek is.
Elévülhetetlen érdemei közé tartozik, hogy 1975-ben kezdeményezője volt a Duna Menti Tavasz országos gyermekfesztivál megszervezésének, amely a mai napig Szövetségünk egyik legsikeresebb rendezvénye.
A járási népművészeti központ igazgatójaként jelentős támogatást nyújtott a Csemadok dunaszerdahelyi alapszervezeteinek, járási bizottságának.
A nyolcvanas évek közepén, mint Csemadok titkár, személyesen is tapasztaltam munkájának eredményét. Közös rendezvényeink, köztük bősi a járási dal- és táncünnepély sikeres lebonyolításában meghatározó szerepe volt támogatásának és szervező munkájának.
Kedves Károly !
Laudációm bevezetőjében utaltam rá, hogy ezekben napokban ünnepled 80. születésnapodat.
Engedd meg, hogy elsőként gratuláljak, egyrészt jubileumi évfordulóhoz, és a munkádat értékelő magas Csemadok kitüntetéshez, a Csemadok Életmű Díjhoz. Több évtizedes munkáddal, emberségeddel kiérdemelted. Viseld még sokáig, egészségben!

KategóriaCsemadok Életműdíj
TelepülésDunaszerdahely [Dunajská Streda]
Év2012
Rövid URL
ID39520
Módosítás dátuma2020. június 12.

Hibát talált?

Üzenőfal