Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Hadas Katalin

Hadas Katalin (Csemadok Közművelődési Díj) - 2019

Tizenöt éves kora óta aktív tagja a Csemadok Abaújszinai Alapszervezetének. Táncolt és énekelt a Rozmaring Néptánccsoportban, három társával országos döntős volt a Tavaszi szél vizet áraszt népdalversenyen. Az alapszervezet színeiben jutott el a komáromi Jókai Napokra, mint szavaló, jelenleg az Abaújszinai Hagyományőrzők Népdalcsoportjában énekel.

1983 óta a Csemadok helyi alapszervezet vezetőségének tagja, annak kultúrfelelőse. Számos irodalmi estet rendez, 1983-tól szinte évente szervez esztrádműsort. Esztrádműsor nélkül már elképzelhetetlen a farsangi időszak Abaújszinán. Színdarabot is rendezett, a Kutyaszorító nagy siker volt.

Tagja a helyi Rozmaring Hagyományőrző Csoportnak. A hagyományőrzők 2009-ben Dunaszerdahelyen a Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedő országos versenyén Nívódíjat nyertek, 2010-ben a budapesti Vass Lajos Kárpát-medencei Népzenei Fesztivál döntőjében Vass Lajos Kiemelt Nívódíjat kaptak. A Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedő országos verseny döntőjén 2011-ben, 2013-ban és 2015-ben arany sávos minősítést nyertek. Társrendezője a Rozmaring Néptáncegyüttes műsorainak.

A Csemadok Abaújszinai Alapszervezetének munkájáról számos cikke jelent meg a magyar hetilapokban és havilapokban (Hét, Új Ifjúság, Népművelés, Új Szó, Szabad Újság, Keleti Napló, Kassai Figyelő) és a helyi községi hírújságban. A múlt század kilencvenes éveitől a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmányának aktív tagja.

KategóriaCsemadok Közművelődési Díj
TelepülésAbaújszina, Szina [Seňa]
Év2019
Rövid URL
ID109518
Módosítás dátuma2020. június 9.

Hibát talált?

Üzenőfal