Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Csemadok Somorjai Szervezete

Csemadok Somorjai Szervezete (Csallóköz Kultúrájáért Díj) - 2017

Az alapszervezet 1949. április 3-án alakult, az ország harmadik Csemadok szervezeteként, Érsekújvár és Muzsla után. Az elmúlt közel hét évtized alatt mindig meghatározó szerepet játszott a Csallóköz és a Dunaszerdahelyi járás kulturális életében.
A 2015-ös évben a szervezetnek 790 nyilvántartott tagja volt, akik közül 56-an fizették be a tagsági illetéket, és 132 hűségkártyát vásároltak tagjaik. 2003 óta a szervezet elnöke Nagy Péter, aki munkájáért 2016-ban kapta meg a Csallóköz Kultúrájáért Díjat. Az elnök munkáját 18 tagú vezetőség segíti. A szervezet vezetőségét a Csemadok járási és országos szerveiben Botló Judit képviseli. Az elmúlt két évben a somorjai szervezet meghatározó rendezvényei közé tartozott: a március 15-i emlékünnepség megszervezése a Pipagyújtó emlékműnél, illetve a városban,a kitelepített emléknapjának megszervezése,a Szent István emléknapok rendezvényei,illetve az 1956-os magyar forradalom és szabadságharcról való megemlékezés. A nyári hónapokban nagy sikerrel szervezték meg a „Csemadok Kalandtábort” a gyermekek részére.
A Csemadok Somorjai Szervezete, azon kevés szervezeteink közé tartozik, ahol a város kulturális szervezetei 1989 után nem váltak el a Csemadoktól és napjainkban is a szervezet 5 kultúrcsoportnak a fő fenntartója. Ezek közé tartozik az 1972-ben létrehozott Híd Vegyeskar, a Csali 4 korcsoportja. Ezek fenntartása, működtetése jelentős energiákat igényel nem csak a kultúrcsoportok vezetőitől, hanem a szervezet vezetőségi tagjaitól is.
A Híd Vegyeskarnak a 2015-ös évben, Hecht Anna karnagy vezetésével kilenc nagysikerű hangversenye volt, a 2016-os évben emlékezetes fellépései közé tartozott a pozsonyi március 15-i, illetve október 22-én tartott somorjai emlékkoncert az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából.
A 2016-os évben a szervezetnek jó hírnevét tovább növelte a Csali gyermek tánccsoport,amely bekerült a Röpülj Páva verseny döntőjébe,egyedüli Felvidéki csoportként. A Csali a 2015-ös év végén 4 korcsoporttal működött, amelyben 145 gyermek dolgozott. Ebben az évben 20 fellépésük volt. A 2016-os évi sikereikkel is igazolták, a Felvidék legnagyobb és egyik legsikeresebb együttese.
A Csemadok Somorjai Alapszervezete mások számára is példásan együttműködik
a Németh Šamorinsky István Művészeti Alapiskolával,a Somorjai Városi Művelődési Központtal, Harmonia Classica kamarazenekarral, Immortál Alapítvánnyal, Somorja és Vidéke Polgári Társulással, Corvin Mátyás Alapiskolával, Tejfalui Alapiskolával, Somorja Hangja Polgári Társulással, Somorja város vezetésével.
Az elért eredmények alapján méltán érdemelte ki a Csallóköz Kultúrájáért Díjat!

2017. január 15., Padány

KategóriaCsallóköz Kultúrájáért Díj
TelepülésSomorja [Šamorín]
Év2017
Rövid URL
ID88749
Módosítás dátuma2020. június 12.

Hibát talált?

Üzenőfal