Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Csemadok Apácaszakállasi Alapszervezete

Csemadok Apácaszakállasi Alapszervezete (Csallóköz Kultúrájáért Díj) - 2015

Az alapszervezet 1950. február 19-én tartotta alakuló gyűlését. Az azóta eltelt időszakban több elnöke is volt a szervezetnek. Jelenleg Csepy Piroska irányítja a működését. A 221 tagot számláló közösség vezetősége igyekszik olyan rendezvényeket megszervezni, ahol minden korosztály megtalálja a számára legmegfelelőbbet. A hagyományos programok, mint például a március 15-i koszorúzás, a kitelepítettekre való megemlékezés, az anyák napi műsor ill. az őszi „Tök jó nap”, a halottak napi megemlékezés , az év végi adventi és karácsonyi programok mellett mindig igyekeznek becsempészni egy-egy kiállítást, színházlátogatást.
Emlékezetesek maradtak a faluban a grafikákból, mandalákból, falvédőkből, katonafényképekből összeállított kiállítások, de volt már náluk baba- és mackóbemutató is. Nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományőrzésre, számos alkalommal készítettek kóstolót régi ételekből.
Ezek a rendezvények jó alkalmat nyújtanak az együttműködésre a helyi oktatási intézményekkel, hiszen az óvodások , iskolások és az Egyesített Iskola diákjai minden alkalommal bekapcsolódnak a szervezet által meghirdetett programokba, mint a játszóház, vetélkedők , rajzpályázatok. Jó az összmunka a faluban működő további intézményekkel és szervezetekkel is. Az Önkéntes Tűzoltó Testülettel már hagyományosan közösen rendezik meg a Szüreti bált, segítenek a Családi piknik és a templomkerti napok megszervezésében, lebonyolításában, hisz vallják, hogy együtt minden könnyebb.

KategóriaCsallóköz Kultúrájáért Díj
TelepülésApácaszakállas [Opatovský Sokolec]
Év2015
Rövid URL
ID64076
Módosítás dátuma2020. június 12.

Hibát talált?

Üzenőfal