Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Bódis Éva és Bódis István

Bódis Éva és Bódis István (Csallóköz Kultúrájáért Díj) - 2015

A Bódis házaspár több mint fél évszázada a kultúra világában él. Ez idő alatt megtapasztalták, hogy dolgozni csak pontosan és szépen, úgy érdemes.
Bódis Éva 1958-ban kezdte pályafutását szülőfalujában az óvodában mint vezető óvónő. A magyar kultúrához való kötődést Komáromból az óvónőképzőből hozta magával. Munkába állásával egy időben a Csemadok békei alapszervezetének tagjává és egyben vezetőségi tagjává vált.1959-ben átvette a helyi tánccsoport vezetését. Közben két alkalommal részt vett a néptáncosok táborában. A színjátszások és nótaestek rendezésében is segítséget nyújtott Nagy Béla nyugalmazott tanítónak és a helyi vezetésnek, ő maga is részt vett a szereplésekben. Több éven keresztül pénztárosa volt az alapszervezetnek, jelen pillanatban a Csemadok kultúrfelelőse. Az 1998-ban alakult daloskör ügyes-bajos dolgainak megoldásában nyújt segítséget, elvégzi a titkári teendőket, vezeti az alapszervezet krónikáját. Már a harmadik kötetnél tart. Több alkalommal résztvevője volt a Népzenei Tábornak Dunaszerdahelyen.
Bódis István 1962-től lakója Béke községnek. Már ennek előtte is bekapcsolódott a helyi színjátszó körbe. A későbbiekben nótázással vette ki részét a falu kulturális életéből.1998-ban alapítója volt a vegyes daloskörnek. majd a vezetését is elvállalta. A magyar nótákat felváltotta a népdalokkal, aminek a szeretetét édesapjától örökölte. Felvette a kapcsolatot Ág Tiborral, aki bevezette a népdaléneklés világába. Időközben olyan ötlete támadt, hogy elindulhatna a megkezdett úton külön-külön a nők és a férfiak csoportja is. 2003-ban elindította a csoportokat a megmérettetések útján. Ekkor alakult meg a Búzavirág női, a Cimbora férfi, és a Bokréta vegyes népdalkör. Ettől az időtől kezdve évente mérettették meg magukat a csoportok a különböző hazai és magyarországi háromfordulós versenyeken,a nemzetközi Népzenei Kóta minősítésein. Az eredmények helyett elég annyi, hogy a csoportok a versenyeken és a minősítéseken általában kiemelkedő eredményt értek el. A Bokréta vegyes népdalkör 2013-ban Nagyszombat- megyei kitüntetésben részesült. A Cimbora férfi népdalkör tagja Budapesten a Nemzetközi Népzenei Kótának. Rendszeres díjazottjai a Bíborpiros szép rózsa országos népzenei vetélkedőn, és eljutottak a Vass Lajos Népzenei Verseny kárpát-meencei döntőjébe is. A Cimbora férfi népdalkör 2014-es év elején a sárosfai férfiak beszervezésével újult meg. Már így közös erővel is két országos népzenei versenyen vannak túl. A Tavaszi szél vizet áraszt itthoni versenyén arany minősítést a magyarországi háromfordulós versenyen kiemelt arany értékelést értek el. A csoport most mára Csemadok békei és sárosfai alapszervezetén belül működnek.

KategóriaCsallóköz Kultúrájáért Díj
TelepülésBéke [Mierovo]
Év2015
Rövid URL
ID64075
Módosítás dátuma2020. június 12.

Hibát talált?

Üzenőfal