Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Boda Ferenc (Gyurcsó István Közművelődési Díj) - 2014

Boda Ferenc 1947. február 17-én született Vékén. Házasságkötése óta a Kanyapta menti Buzitán él feleségével. Két nagykorú gyermek édesapja.

Gyermekkora óta jelen volt a kulturális életben. Szavalt, színjátszó csoport tagjaként szerepelt, énekkarban énekelt, szólóénekléssel is próbálkozott, mindenből kivette a részét. Legsikeresebb a színjátszásban és a népművészeti mozgalomban volt. A népfőiskolai mozgalomban is sikereket ért el. Több mint negyven éven át volt a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány titkára. Több évtizede a Csemadok Buzitai Alapszervezetének elnöke.
Sok rendezvény vált hagyományossá általa a térségben. A Bódva-völgyében, a Kanyapta mentén és a Hernád partján a népművészeti rendezvények sokasága, ének-, néptánc- és gyermekcsoportjaink sikerei, járási, megyei, országos és nemzetközi szinten igazolták tevékenysége irányának helyességét minden területen.
A legfontosabbnak tartott feladata az volt, hogy a nehéz idők és az anyagi gondok közepette sem szűntek meg a csoportjaink, nem szűntek meg rendezvényeink, sőt ellenkezőleg új rendezvények jöttek létre és számos településen új csoportok alakultak.
A munkát nem egyedül végezte. Mindig megtalálta hozzá a segítő társakat, a szakembereket. Rendezvényeink szervezőgárdájának száma megközelítette a negyvenet. Az egyik legfontosabbnak tartotta, hogy ne legyen olyan közösség, magyarok által lakott település, ahol ne működne valamilyen kultúrcsoport. Ezekhez kereste és találta is meg a társakat.
Sikerült megalapítania a Csemadok Csereháti Művészeti Egyesület Alapszervezetét. Ez az egyesület tömöríti magába a csoportokat és csoportvezetőket. A Csemadok Területi Választmánya 2003 decemberében jegyezte be az előbb említett egyesületet.
A 2003-as év augusztusában Wlasics Gyula díjjal tüntettek ki az Anyaországban. 2008-ban megkapta Kassai Megyei Közgyűlés legmagasabb elismerését. 2011. március 15-én pedig Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét adományozta neki.
Vallja: ez a kitüntetés nem csak őt illeti, melléje sorakoztak mindazok, akikkel együtt dolgozott négy évtizeden át a megmaradásért és a felemelkedésért. Köszöni mindazoknak, akik bíztak és bíznak benne.

KategóriaGyurcsó István Közművelődési Díj
TelepülésBuzita [Buzica]
Év2014
Rövid URL
ID54837
Módosítás dátuma2020. május 27.

Hibát talált?

Üzenőfal