Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Albert Éva (Csemadok Közművelődési Díj) - 2014

A Csemadokkal már alapiskolás korában kapcsolatba került szülőfalujában Csomán a különféle kulturális rendezvények szereplőjeként. 1975-ben, 16 évesen lépett be a csomai alapszervezetbe, ahol oszlopos tagja lett a helyi színjátszó-, tánc- és éneklőcsoportnak.

1981 óta a Csemadok gesztetei alapszervezetének tagjaként, s most már elnökeként teszi a dolgát a község kulturális és közösségi életének fellendítése érdekében.
1999 óta elnöke a Csemadok alapszervezetnek, melynek krónikáját is példásan vezeti. Az önként vállalt feladatokat mindig szívvel-lélekkel látja el. A község kulturális, közösségi életének igazi mozgatórugója. Kiváló szervező, ötletgazda, igazi vezéregyéniség. Szervezői képességét számos sikeres rendezvény bizonyítja: falunapok rendezése a helyi önkormányzattal karöltve, helyi népszokások felelevenítése (télkiüző Kiszehajtás, farsangolás ), a Gömöri Magyarok Kulturális Ünnepélyének valamint a Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedő országos elődöntőjének megszervezése, az alapszervezet évzáró taggyűléseinek kultúrműsora, ünnepi műsor a Csemadok megalakulásának 55. és 60. évfordulója alkalmából, március 15-i megemlékezések a helyi alapiskola tanulóinak bevonásával. Falujában a Csemadok-tagoknak lehetőség szerint kirándulásokat szervez, több alkalommal színházlátogatással egybekötve, de a kassai Thália Színház is többször vendégszerepelt Gesztetében az ő meghívására. A Csipet és csapata Amatőr Színjátszócsoport alapítója és vezetője. A csoport nagy sikerrel szerepelt 1998-ban és ´99-ben a Rimaszombatban megrendezett Országos Humorfesztiválon, valamint 2000-ben Szepsiben az Egressy Béni Falusi Színjátszók Országos Fesztiválján, ahol a következő évben a szervezők felkérésére Albert Éva a társadalmi zsűri tagjaként is részt vett.
Munkájának, önfeláldozásának is köszönhető, hogy több mint 30 éve kiválóan működik Gesztetében a Barkó Menyecskekórus, melynek nem csak oszlopos tagja, de – mai szóhasználattal élve – menedzsere is. A csoport megalakulásának 25. évfordulója alkalmából emlékünnepséget szervezett, s neki köszönhetően megjelent a menyecskekórus gömöri népdalokból összeállított hanghordozója is. A gesztetei menyecskéket szívesen hívják különféle rendezvényekre nem csak régiónkban, de országszerte és a szomszédos Magyarországon is, hiszen az asszonyok a népdalokon kívül mindenhová vidámságot, jókedvet visznek, ami nagyban Albert Éva személyiségének is köszönhető.
A Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny rimaszombati döntőjét el sem lehetne képzelni az Ő munkája és nyugalmat, vidámságot árasztó lénye nélkül.
2000-től tagja a Csemadok Rimaszombati Területi Választmányának, ahol 2006-tól alelnöki tisztséget tölt be, 2012-től tagja a Csemadok Országos Tanácsának. Albert Éva egyik fő jellemvonása a szerénység. Saját sikereiért mindig másoknak hálás: elsősorban családjának, férjének, fiának, akik mindig mindenben mellette állnak és bíztatják, támogatják. De ugyanúgy hálás a gesztetei Menyecskekórus tagjainak és mindenkinek, akitől segítséget, támogatást kap.
Végezetül álljon itt egy jelmondat, amit magával kapcsolatban választott:
„ Ha valami működik, nézz ki az ablakon, de ha nem működik, nézz bele a tükörbe!“

KategóriaCsemadok Közművelődési Díj
TelepülésGesztete [Hostice]
Év2014
Rövid URL
ID54839
Módosítás dátuma2020. június 9.

Hibát talált?

Üzenőfal