Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Csemadok évzáró- és évnyitó Nemesradnóton

Csemadok évzáró- és évnyitó Nemesradnóton

A Csemadok Nemesradnóti Alapszervezete 2019. február 22-én, pénteken tartotta évzáró- és évnyitó taggyűlését Nemesradnóton a kultúrházban.

A résztvevőket a szervezet újjáalakításának egyik kezdeményezője Pósa Homoly Erzsébet üdvözölte. A tagság mellett a vendégek között köszönthették Povinszky Elvirát, a Csemadok Rimaszombati Területi Választmányának titkárát és a TV alelnökét, Cerovsky Gyulát. Megtisztelte az összejövetelt a Csemadok Nagybalogi Alapszervezetének elnöke, Pál Csaba és vezetőségi tagja, Pál Gabriella, továbbá a helyi beosztott lelkész, az iskola igazgatója- és igazgatóhelyettese, az óvoda igazgatója, a falu polgármestere.

Dobos Ilona elnök az éves működésről, Pósa Andrea pénztáros a gazdálkodásról tartott rövid beszámolót. Az évzáróig 25 tagja volt a szervezetnek.
Nemesradnóton a Csemadok az MKP helyi elnöke, Pósa Dénes javaslatára alakult meg. Augusztus 11-én tartott a Magyar Közösség Pártja gyűlést, melyen előkészítették a megalakulást. A helyi Lidike Pihenőház szervezésében augusztus 17-én emlékeztek az 1908-as nemesradnóti nagy tűzvész 110. évfordulójára a kultúrházban. Ezt követően a reményteli újraépítkezés jegyében a gyülekezeti teremben szeretetvendégség keretében megalakult a Csemadok Nemesradnóti Alapszervezete 15 taggal. Az elnökségbe Dobos Ilonát, Pósa Homoly Erzsébetet, Pósa Andreát, Kuzma Pósa Tündét, Lukács Mártát, Miko Annamáriát és Pósa Máriát választották. Következő összejövetelük október 6-án volt. Az elnökség maga közül elnöknek Dobos Ilonát választotta, titkárnak Pósa Homoly Erzsébetet, pénztárosnak pedig Pósa Andreát. Majd megemlékeztek az aradi vértanúkra, ünnepi beszédet Pósa Dénes, az MKP helyi elnöke, a járási elnökség alelnöke mondott. November 11-én az istentisztelet követően a templomban rendeztek műsoros koszorúzást az első világháború áldozataira emlékezve, ahol Pósa Dénes, mint a Nemesradnóti Református Egyházközség gondnoka emlékezett meg a falu hősi halottairól. A gyerekek Harnócz Gyula helyi pedagógiai asszisztens felkészítésében és zenei kíséretében adták elő a Ha kimegyek a doberdói harctérre és a Nem látlak én téged többé, többé soha sem című dalokat. Fellépők: Balog Dorina, Bari Laura, Szajkó Diana. Az emléktáblát a civil szervezetek mellett a hozzátartozók nevében id. Pósa Dénes és Szarvas Károlyné Pósa Irma is megkoszorúzták, akinek nagyapjuk Bodon Dénes veszett oda az első világháborúban.

A 2019-es éves tervét is a megemlékezések köré szeretnék csoportosítani. Így emlékeznének március idusára, Pósa Lajosra, anyák napjára, az aradi vértanúkra, a világháborúra. Szeretnének kopjafát emelni az 1848-49-es forradalom 170. évfordulója alkalmából a gyülekezeti ház udvarában. A falunaphoz Csemadok sátorral kapcsolódnának, csoportos kirándulást és falusi színjátszó csoport létrehozását valamint Csemadok-bált is terveznek.
A Határozati javaslatot Miko Annamária elnökségi tag olvasta fel, melyben megfogalmazták, hogy működésükhöz támogatási kérelmet kell benyújtani a falu vezetéséhez, hogy javasolják felvenni a kapcsolatot a Balogvölgyi Tájegységi Értéktár Bizottsággal. S felhívták a falu lakosságát, hogy kapcsolódjanak be a község kulturális életének a fellendítésébe, közös értékeink megóvásába.

A kultúrműsorban fellépett Furman Zsuzsanna, a helyi alapiskola tanulója, aki a Tompa Mihály Szavalóverseny iskolai fordulójának közönségdíjasa volt. Versenytáncot mutatott be a helyi Balog Ádám és Váradi Renáta, akik Tornalján Ligárt Ivannál tanulnak. A Pillangó tánccsoport a helyi Csemadok mellett az évzáróra alakult. Tagjai a bátkai alapiskola 7-8. osztályos tanulói: Horváth Tamás, Balogh Vanessza, Balogh Letti, Várady Jenifer, Balog Ilona és György Cintia, felkészítőjük: Kökény Alica. Modern tánccal – zumbával és cigány tánccal készültek, úgy ahogyan a Rómska Jednota – Roma Egység polgári társulás mellett működő Levendula tánccsoport is. Utóbbi társulás mellett 2017-ben alakult meg a tánccsoport. Felléptek a falunapon, a nyugdíjas napon, de jártak már Füleken, Losoncon, Tőrincen. A fellépők: Dávid Kinga, Dávid Orsika, Bari Icuka és Kárász Bety. Felkészítőjük: Radics Béla és Ica. Erre az alkalomra választottak maguknak nevet is, s lettek Levendula tánccsoport. Énekkel mutatkozott be a szintén helyi Várady Ildikó Paulina, aki a falusi közönség előtt nem ismeretlen. Fellép a falunapokon, sőt járt az X-Faktor válogatóin is. Ezúttal Dér Henitől egy számot és a Csík zenekartól az Ez a vonat ha elindul hadd menjen c. kalotaszegi népdalt adta elő.
Az összejövetel szeretetvendégséggel ért véget, melyre az elnökség tagjai sütötték a sós- és édes süteményeket. A legkitartóbbak közös nótázással nyitották az évet, ekkor készült csoportképük. Végül Miko Fruzsina – Páko Mária tanítványa is szórakoztatta a tagságot. Mindössze másfél éve gitározik, de már egyedül el tudta énekelni és játszani többek közt Nagy László: Hullócsillag és Arany János: Dal című megzenésített verseit. (HE)

TelepülésNemesradnót, Radnót [Radnovce]
Térbeli jellemzőkBalogvölgy
Rövid URL
ID107706
Módosítás dátuma2019. március 22.

Hibát talált?

Üzenőfal