Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

A Négy határon át vetélkedő felvidéki döntőjében 18 csapat mérte össze tudását

A Négy határon át vetélkedő felvidéki döntőjében 18 csapat mérte össze tudását

Nagymegyeren rendezték meg az interaktív honismereti vetélkedő felvidéki döntőjét március 22-én a Plauter kúriában. A többfordulós verseny novemberben kezdődött négy külhoni régióban, a Felvidéken kívül Erdélyben, a Muravidéken és a Vajdaságban. A regionális döntők győztes csapatai a Kárpát-medencei döntőn áprilisban találkoznak majd Lakitelken.
A Négy határon át vetélkedőt a külhoni értékek megismertetéséért és őrzéséért, valamint az értéktárak bővítéséért a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet közösen hirdette meg a vajdasági, muravidéki és erdélyi művelődési intézetekkel, valamint az NMI Művelődési Intézettel és az Erdélyi és a Kovászna Megyei Értéktár Bizottsággal. A cél az, hogy a külhoni régiókban élő fiatalok megismerjék a saját régiójuk és egymás kulturális, néprajzi, történelmi, népművészeti és egyéb magyar értékeit, az emlékhelyeket, személyiségeket.
Az általános iskolák felső tagozatosai számára meghirdetett vetélkedőben a válogatók során a versenyzőknek a művelődési intézet honlapján kellett megoldaniuk a négy régió értékeihez kapcsolódó feladatokat, illetve olyan helyi értékeket kellett felkutatniuk és feldolgozniuk, amelyek még nincsenek benne az értéktárakban. Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója, a verseny főszervezője elmondta, hogy 58 új értékkel gyarapodott a felvidéki magyar értéktár.
Huszár László, a Felvidéki Magyar Értéktár Bizottság elnöke, a verseny főszervezője megnyitójában beszélt a vetélkedő megszervezéséről, megvalósulásáról, célkitűzéseiről. „Négy külhoni magyar régió különböző szemléletét, más-más rendszerét kellett úgy összehangolni, hogy a magyar érték nemzeti önazonosságunkat erősítse szülőföldünkön. Teret biztosítson a négy régió értékei együttes megismerésének, de legfőbb feladata, hogy a szülőföld értékeinek megismerését, feltérképezését, ezek visszahozását segítse, hogy ezek a megváltozott korban, a jelenünkben és a jövőben újból élni tudjanak.” – emelte ki a főszervező.
A vetélkedő megkezdése előtt Varga Zaránd citeramuzsikáját és énekét hallgathatták meg a jelenlévők, majd Huszár László köszöntötte a versenyzőket, a pedagógusokat, a zsűri tagjait és a meghívott vendégeket:
V. Németh Zsoltot, a Kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztost, Bárdos Gyulát, a Csemadok országos elnökét, Varga Tamást, a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság elnökét. A Czibor Angelikát, a Hetényi Tarczy Lajos Alapiskola igazgatóját, Szanyi Mária néprajzkutatót, a Kincskereső mozgalom vezetőjét, Máté Lászlóné Kaszás Máriát, a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Irodájának vezetőjét, Pető Pétert, a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság elnökét és Varga Péter, a Felvidéki Magyar Értéktár Bizottság alelnökét.
A felvidéki döntő zsűrijében Varga Tamás, Szanyi Mária, Czibor Angelika és Máténé Kaszás Mária foglalt helyet.
A vetélkedő megkezdése előtt V. Németh Zsolt az értékgyűjtés fontosságáról beszélt. Rámutatott, hogy a hagyományaink, értékeink megmaradásának legbiztosabb formája, ha ezeket a hagyományokat a mindennapjainkban megéljük, életünk részévé tesszük.
Bárdos Gyula is köszöntötte a résztvevőket. A Csemadok országos elnöke beszédében kiemelte, hogy értékeinket helyettünk senki nem fogja összegyűjteni, ezt a munkát senki más nem fogja elvégezni. „Ez a verseny egy nagyon fontos kezdeményezés, amelyért köszönet illeti a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézetet, a Kárpát-medencei művelődési intézeteket, de ugyanúgy a pedagógusokat és versenyző tanulókat is.” – mondta, majd Kodály Zoltánt idézte, aki szerint kultúrát nem lehet örökölni, a kultúrát minden nemzedéknek meg kell szereznie, magáévá kell tennie. Bárdos Gyula rámutatott, hogy éppen ez zajlik ebben a vetélkedőben.
Huszár László a vetélkedő után kérdésünkre elmondta, hogy elégedett a versennyel, aminek az előkészítése és lebonyolítása körülbelül egy évet vett igénybe. Először szervezték meg a versenyt, amelyben a négy régió szervezőinek elképzeléseit kellett összehangolni. A Négy határon át vetélkedőben négy tagból, három felső tagozatos tanulóból és egy pedagógusból álló csapatok nevezhettek be. A legtöbb csapat Erdélyben gyűlt össze, a Felvidéken húsz, a Vajdaságban tizenhét, a Muravidéken három csapat indult.
Huszár László kiemelte, hogy a pedagógusoknak nagy szerepe volt és van az értékgyűjtésben, hiszen az iskola az a közeg, ahol folyamatosan tudják a tanulókat az értékgyűjtés felé irányítani és ezeket az értékeket közönség elé is tudják állítani. A szervezők ezért úgy gondolják, hogy a versenyt a jövőben mindenképpen folytatni fogják.
A vetélkedő előkészítésében, megszervezésében és lebonyolításában Huszár László segítője Rancsó Andrea, a Hetényi Tarczy Lajos Alapiskola pedagógusa volt, aki hosszú ideje lelkesen foglalkozik a magyar értékek gyűjtésével. „Elsősorban a pedagógusban kell, hogy meglegyen az érdeklődés, az ambíció és így a lelkesedést, az érdeklődést a téma iránt át tudja adni a gyerekeknek.” – mondta Rancsó Andrea, és hozzátette, hogy véleménye szerint a helyi értékek megismertetését a tanulókkal minden iskolának fel kellene vállalnia.
A döntőn megjelent tizennyolc csapatból a negyedik legjobb, a nyárasdi Huncutkák csapata meghívást kapott a Budapestre, a magyarországi és külhoni értékvetélkedők bemutató gálájára. A három legtöbb pontszámot gyűjtő csapat pedig bekerült a Kárpát-medencei döntőbe, amely áprilisban lesz Lakitelken. Felvidéken a harmadik helyen a vásárúti Kukkók csapata végzett, a vágfarkasdi Vágparti lovagok lettek a másodikok.
Az első helyezést a Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola csapata, A három Dia szerezte meg. A lányok, Lénárt Dóra, Dobri Anita és Vankó Izabella elmondták, hogy a döntőben először egy összeállítást vetítettek le a versenyzőknek a hungarikumokról és a felvidéki értéktár értékeiből, amiből a lehető legtöbbet fel kellett ismerniük. Itt a helyi jellegű ételektől kezdve, az emlékműveken, emlékhelyeken keresztül a kulturális értékekig nagyon sok és sokfajta értéket kellett nagyon rövid idő alatt felismerni és leírni. A képfelismerő feladat után minden csapat felolvasta az beszámolóját a helyi értékek begyűjtése és a verseny többi faladata során szerzett élményeiről. Ehhez társult még egy játékos szófelismerő feladat is. „A verseny célja az, hogy megtaláljuk a kis falunkon belül is azokat az értékeket, amelyek már majdnem feledésbe merültek. A következő cél a magyarságtudat erősítése a fiatalokban és hogy tudatosítsuk, nemcsak Magyarország határain belül lehetünk teljes értékű magyarok.” – fogalmazott a kilencedikes Lénárt Dóra.

Szabados Kati
Forrás: ma7.sk

A helyezettek:

Képek a döntőről:

Rövid URL
ID107712
Módosítás dátuma2019. március 25.

Hibát talált?

Üzenőfal