Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Az Öt határon át Kárpát-medencei vetélkedő döntője

Az Öt határon át Kárpát-medencei vetélkedő döntője

Idén harmadik alkalommal rendezték meg az Öt határon át Kárpát-medencei honismereti vetélkedőt a határon túli magyar közművelődési intézeteket összefogó Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal szervezésében. 

A többfordulós vetélkedő döntőjét Pécsen rendezték április 1-jén. A vetélkedőn a határon túli magyar régiók – azaz Muravidék, Felvidék, Kárpátalja, Vajdaság és Erdély – általános iskolás, 11–15 éves diákjai vettek részt háromfős csapatokban. Minden régióból a legjobb három csapat mérhette össze a tudását a többiekkel.

A Pécsi Tudományegyetem Koltai Dénes aulájában megrendezett eseményen az egyetem kurátora, dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, dr. Bokor Béla, a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány kuratóriumának elnöke és Hévizi Róbert, a Nemzeti Művelődési Intézet látogatóközpontjának vezetője mondott köszöntő beszédet.

A döntőben a honismereti és helytörténeti tudás mellett kreativitásra is szüksége volt a csapatoknak. A főszervezők, Virág Kiss Anita, Šooš Péter és Štampah Mihály interaktív feladatokkal készültek. A versenyzőknek el kellett készíteniük a Kárpát-medence kulturális és természeti értékeinek makettjét, majd reklámját, de olyan feladat is volt, ahol a különböző régiók csapatainak együtt kellett megalkotni egy értékhez kapcsolódó rövid színházi jelenetet.

A zsűriben a határon túli magyar régiók közművelődési egyesületének tagjai – Soós Mihály (Muravidék), Takács Ottó (Felvidék), Székely Zsófia (Vajdaság), Marosi Anita (Kárpátalja) és Erőss Réka (Erdély) – vettek részt. Az értékelés és rangsorolás egyáltalán nem volt könnyű, hiszen a mindegyik csapat maximális erőbedobással teljesítette a vetélkedőt és rendkívül sok kreatív alkotás született.

A helyezési sorrend:

Helyezés Csapatnév Régió
1. Határtalanok Felvidék
2. Szőgyéni Kőtisek Felvidék
3. Stuplik Muravidék
4. A Nagy Hármas Vajdaság
5. Beregi Nyerők Kárpátalja
6. Aranycsikók Muravidék
7. Csárli Angyalai Kárpátalja
8. Klaudia Kincskeresői Erdély
9. Gittegylet Erdély
10. Bea Angyalai Felvidék
11. Kárpátaljai Díva Drive Kárpátalja
12. Tiszamenti Lányok Vajdaság
13. FK Trió Vajdaság
14. Perecök Muravidék
15. Csomafalvi ifjak Erdély

 

A vetélkedő első hét helyezettje az ajándékcsomag mellé társasjátékokat kapott, az első három helyezett pedig kempingezésre való tárgyakat – sátort, hálózsákot, függőágyat, fejlámpát stb. Ezen felül a Nemzeti Művelődési Intézet jóvoltából az első helyezett csapat egy egynapos ottlétet nyert el teljes ellátással a lakiteleki Hungarikum Ligetben.

A vetélkedő képekben:

Rövid URL
ID130542
Módosítás dátuma2023. április 10.

Hibát talált?

Üzenőfal