Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

A komáromi énekkarok tavaszi hangversenye

A komáromi énekkarok tavaszi hangversenye

Mechanizálódó korunk olyan úton halad, melynek végén az ember géppé válik. Ettől csak az ének szelleme véd meg… Hisszük, hogy az emberiség boldogabb lesz, ha megtanul a zenével méltóképpen élni. S aki csak valamit is tesz ezirányban, már nem élt hiába.”
(Kodály Zoltán)

A 2002 októberében Révkomáromban megalakult éneklő-muzsikáló együttes a GAUDIUM, a helyi Jókai Mór Alapiskola és az Egressy Béni Városi Művelődési Központ „csapata”.
Az együttest a nevezett iskola gyermekkarának azon egykori tagjai alapították, akik már gyermekként megszerették a közös éneklést-zenélést és felnőttként is mindmáig örömmel, azaz gaudiummal teszik azt; innen a nevük is: GAUDIUM vegyes kar és hangszeres kamaraegyüttes.
A GAUDIUM egyben polgári társulás is. Így fokozatosan kialakulhattak helyi rendezvényei, többek között a VOX HUMANA, a komáromi énekkarok évente megrendezésre kerülő tavaszi hangversenye.
Az I. VOX HUMANA (még név nélkül) 2002.április 25-én volt. A helyi Béke utcai (ma Jókai Mór) Alapiskola VMK-val karöltve, Kodály Zoltán születésének 120. évfordulója tiszteletére a komáromi gyermekkarok és vendégkórusok részvételével nagyszabású ünnepi hangversenyt szervezett. Ünnepi köszöntőt Pásztor István Komárom város akkori polgármestere mondott, ő vetette fel a gondolatot: ebből hagyományt kellene teremteni. Azóta évente- ún. hármas „vetésforgóban”: a kicsinyek (alsó tagozatos), a nagyok (felső tagozatos) gyermekkarok, valamint a felnőttek kórusai részvételével –VOX HUMANA néven valósul meg a komáromi énekkarok tavaszi találkozója, amelyen minden alkalommal vendégkórus is szerepel. Azonban, ez a rendezvény sem tudta elkerülni a „covid“ okozta gondokat: ennek következtében egy VOX HUMANA elmaradt.

Annak reményében, hogy a közeljövőben minden baj elkerül bennünket, az 2023. április 21-én 17:00 órai kezdettel az Egressy Béni VMK-ban tartandó XXI. VOX HUMANA kórustalálkozóra az alább megnevezett énekkarok készülnek:

– a vendégfellépő: Pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola Gyermekkara – Mészárosné Varga Veronika vezetésével;
– az Eötvös Utcai Alapiskola gyermekkarai – Molnár Ožvald Gabriella és Polák Lýdia vezetésével;
– a Marianum Egyházi Iskolaközpont Schola Mariana gyermekkara – karnagy Orsovics Ivette;
– a Jókai Mór Alapiskola gyermekkarai – Pfeiferlik Annamária és Juhász Mónika vezetésével;
– a GAUDIUM vegyes kar és hangszeres kamaraegyüttes – karvezető: Grassl Ferdinánd és Stirber Lajos.
A szereplők és a szervezők – a GAUDIUM PT és az Egressy Béni Városi Művelődési Központ – minden érdeklődőt tisztelettel és szeretettel várnak az emberi hang komáromi ünnepére.

Megszívlelésre tanítómesterünk, Kodály Zoltán „üzenete”: „Ha a legfogékonyabb korban a 6. és a 16. év közt egyszer sem járja át a gyermeket a nagy zene éltető árama: akkor később már alig fog rajta. Sokszor egyetlen élmény egész életre megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni: ezt megszerezni az iskola feladata.”

Stirber Lajos
a GAUDIUM karnagya

Rövid URL
ID130643
Módosítás dátuma2023. április 13.

Hibát talált?

Üzenőfal