Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Alistál, Bajsa, Csúza, Dobronak… közösségfejlesztési képzés Lendván

Alistál, Bajsa, Csúza, Dobronak… közösségfejlesztési képzés Lendván

Alistál, Bajsa, Csúza, Dobronak, Érsekújvár, Hontfüzesgyarmat, Hosszúfalu, Kürt, Nagybánya, Temerin, Vásárút, Zenta – nyelvi változatosságukban is gyönyörködtetőek ezek a településnevek. Még szebbek attól a ténytől, hogy fiatal magyar képviselőik gyűltek össze a muravidéki Lendván május 9-11. között. Arra szövetkeztek, hogy magyar kulturális közösségeik megmaradásának, fejlesztésének megfogalmazható módszereit elsajátítsák és hasznosítsák.
E törekvésükben segítette őket szponzori szerepében az Emberi Erőforrások Minisztériumának közművelődési főosztálya, szakmai ismeretekkel és szervezési munkával a székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány és a kecskeméti HROD Emberi Erőforrás és Szervezetfejlesztési Kft.. A képzés házigazdája a szívből jövő gondoskodásáról és professzionális szervezéséről közismert Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, mely ezúttal is öregbítette a hírnevét. A szponzorok és szervezők mögött pedig a Kárpát-medencei magyar közművelődési együttműködés fóruma, a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal áll, melynek tagjai a magyar művelődési intézetek Kolozsváron, Zentán, Dunaszerdahelyen, Beregszászban és Lendván.
Az előadások, tréning jellegű programok mellett a résztvevők a muravidéki magyar közművelődés hétvégi gazdag tárházába is bepillantást kaptak. Bekapcsolódtak a hosszúfalui spárgafesztivál forgatagába, megtekintették a petesházi hímzőkiállítás darabjait – és meghallgatták a muravidéki népdalokat és nótákat közben –, jártak Zsitkócon, a határbontás emlékére aznap átadott Barátság parkban, látták a dobronaki tájház tündérkertjét, és megnézhették a mesei szépségű Lendva város nevezetességeit.
A képzés a második szakasza volt annak a projektnek, amely a Kerekasztal kezdeményezésére jött létre. Az elsőt a vajdasági Zentán tartották április végén, a harmadik, befejező szakaszra pedig május 23-25. között kerül sor Dunaszerdahelyen.

Kálóczy Katalin

fotó: mmr

Rövid URL
ID56859
Módosítás dátuma2014. május 21.

Hibát talált?

Üzenőfal