Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

A népmese napja – Országos népmese-konferencia

A népmese napja – Országos népmese-konferencia

„A népmesék nem ismerik az országhatárokat, s akárcsak a mesehősök, a világokat is átlépik.”
(A népmese napja – felhívás 2013)

A Magyar Olvasástársaság 2013. szeptember 26–28-án kilencedik alkalommal rendezi meg A népmese napja – Országos népmese-konferenciát. A rendezvénysorozat idei központi eseményei Füleken lesznek, társszervezője a Füleki Vármúzeum, a dunaszerdahelyi Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet (Maďarský osvetový inštitút na Slovensku) támogató a Nemzeti Kulturális Alap.
„Elindult hát világgá” című szakmai konferenciánk fő témája a mesében és a mese által megtett utak sokszínűsége, főszereplői a hazai népmesék mellett a felvidéki magyar mesegyűjtések és mesemondók. Szeptember 26-án este mesekocsmával felvidéki mesemondók és a Meseszó Egyesület mesemondói indítják útnak a mesét Füleken. Szeptember 27-én, a konferencia napján mesemondásokkal és beszélgetésekkel tarkított előadásokat hallhatunk a mesék szövegének, a mesemondók személyiségének, a mesemondás alkalmainak változatosságáról, a mesemondó mozgalomról és a mesedramatizálásról. A nap az Ipolyi Arnold Szlovákiai Magyar Népmesemondó Verseny arany okleveles mesemondóinak közreműködésével, egy felvidéki mesegálával zárul.
Szeptember 28-án lesz gyakorlat, játék, vita és beszélgetés, résztvevőink a mesehallgatók vagy mesemondók szemével indulhatnak útnak a mesemondói és szimbólumterápiás mesepedagógiai szakmai műhelyeken. A program zárása egy mese-bábjáték előadás.
A három nap alatt velünk lesznek a hagyományos mesemondók mellett a szerteágazó „mese-szakma” területeinek bennfentesei az olvasáskutatás, a pszichológia, a drámapedagógia, a mesegyűjtés, az egyéniségkutatás, a meseszöveg-ápolás, a mesedramatizálás és bábozás területéről.
A népmese napja mozgalom a konferencián túlmutatóan országhatárokon átívelően fogja össze azokat, akik a népmesét Benedek Elek születésnapja tiszteletére megünneplik. Várjuk egyének, kis és nagy közösségek, intézmények csatlakozását ehhez a 2005 óta tartó mozgalomhoz, mert ezáltal ihletik, mozgósítják, bátorítják a közösségeket, és hozzájárulnak népmesék kultúrájának megerősítéséhez. Csatlakozzanak A népmese napja alkalmából tervezett rendezvényük rövid leírásával a nepmesenapja@gmail.com címen.
 „Aki szívéből mesél, mesemondás közben úgy éli a mesét, mint a valóságot. Így a hősökkel együtt a mesélő és a hallgató is úton van.” (Részlet A népmese napja 2013-as felhívásából.)

Részletes információ található a www.nepmesenap.hu és http://www.hunra.hu címeken.

TelepülésFülek [Fiľakovo]
Rövid URL
ID52052
Módosítás dátuma2013. szeptember 6.

Hibát talált?

Üzenőfal