Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Az énekegyüttes 2014 szeptemberében alakult és azóta töretlenül működik. A lányok alkotta csapat iskolatársakból verbuválódott, akik 10 évesen kezdték együtt az éneklést.
Egy-egy rendhagyó zeneóra, táncház-játszóház alkalmával az együtténeklés öröme erősebb, mint egy iskolai énekórán – egy-egy ilyen jól sikerült rendezvény alkalmával kínálnak a vezetők helyet a csoportban. Fellépési lehetőséget általában Losonc kulturális és iskolai rendezvényei kínálnak, vagy a nyári falunapok, fesztiválok, versenyek (a füleki Palóc Napok, a Zselízi Országos Népművészeti Fesztivál, a Hallottad-e hírét… regionális népdalverseny, a Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedő és így tovább). Eddigi legnagyobb eredményként könyvelik el a XII. Vass Lajos népzenei verseny Kárpát-medencei döntőjében való szereplést.
Céljuk elsősorban a népdal hiteles tolmácsolása, szűkebb pátriájuk dalkincsének megismerése, ezeken keresztül néprajzi ismeretekre szeretnének szert tenni, illetve hogy értékelni tudják az eddig gyűjtött archív felvételeket, és bebizonyítsák, a 21. században is van helye a népdalnak.
A töretlen működés mellett rejtett szándékuk, hogy a lányokból a jövőben hozzáértő, igényes népdal-oktató, együttesvezető váljon, tehát nagyon fontos az utánpótlás-nevelés. A közeljövőben pedig szeretnék kipróbálni a zenekar által kísért éneklést, esetleg a Foncsik Énekegyüttessel egy hanghordozó kiadását terveznénk.

A csoport vezetője: Varga Lia, Demecs Andrea

TelepülésFülek [Fiľakovo]
Rövid URL
ID107670
Módosítás dátuma2019. március 12.

Hibát talált?

Üzenőfal