Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

A fülekkovácsi Mezeicsokor éneklőcsoport

A fülekkovácsi Mezeicsokor éneklőcsoport

A fülekkovácsi csoport 1977-ben alakult Bálint Mária vezetésével a Csemadok égisze alatt. Aktivitásuk a 90-es években visszaesett, de nem szűnt meg. A századforduló kezdetén, 2000-ben fiatal, új tagokkal bővült a csapat, a női éneklőcsoportban a 30-as és 40-es korosztály éppúgy képviselteti magát, mint az 50 és 60 évesek. A fiatalabbak annak idején örökségül kapták a csoporthoz való tartozást, hisz szüleik, nagynénjeik is a csoportot erősítették, vagy erősítik a mai napig.
Igyekeznek eleget tenni minden meghívásnak, úgy a szomszédos falvakba, mint a régiónkon túl is. Rendszeres résztvevői az Ipolymenti Népművészeti Fesztiválnak és a Bíborpiros szép rózsa népdalversenynek, valamint testvértelepülésük, Andornaktálya rendezvényeinek is.
1988-ban a csoport elnyerte A kiváló népművészeti csoport díjat, 2015-ben a csoportvezető, Bálint Mária a Nógrád Közművelődéséért díjat kap az eddigi vezető munkájáért. 2015-ben a csoportunk eljutott a Bíborpiros szép rózsa országos elődöntőjébe Dunaszerdahelyre, ahol bronzsávos besorolást érdemeltek ki. 2018-ban a 40 éves munkánk elismeréséül megkapták a Nógrád Közművelődéséért Díj kitüntetést. A fülekkovácsi Mezeicsokor éneklőcsoport célja a töretlen, aktív munka, a magyar népdalok megőrzése és továbbéneklése a jövő generáció számára.

A csoport vezetője: Gál Veronika

TelepülésFülekkovácsi [Fiľakovské Kováče]
Rövid URL
ID107675
Módosítás dátuma2019. március 12.

Hibát talált?

Üzenőfal