Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Verséneklők VII. gálaestje Érsekújvárban

A Csemadok Érsekújvári Alapszervezete 2017. szeptember 29-én, pénteken, 18 órai kezdettel rendezte meg a helyi Csemadok-házban a Verséneklő Együttesek Szakmai Fórumának VII. Gálaestjét, melynek húzóneve Földes László Hobo volt, aki „Tudod, hogy nincs bocsánat“ című József Attila estjével érkezett Érsekújvárba.

Az összejövetel a kora délutáni órákban egy közös ebéddel kezdődött, majd pedig a négy hazai fellépő ismerkedett meg egymással. A hangbeállások után a Campa-nulla műsorával kezdetét vette a gálaest.

A szenci Közös Igazgatású Iskola diákjaiból álló Campa-nulla 2013-ban alakult Pongrácz Flóra vezetésével. A zenekar az iskolai rendezvények és ünnepi műsorok állandó szereplője, ezen kívül már eddig is több meghívásnak tettek eleget belföldön és Magyarországon egyaránt. „Összeköt bennünket a zene és a költészet szeretete, és az, hogy egy dallal széppé tehessük egy másik ember pár percét“ – vallják magukról.

A Campa-nullát a B612 duó követte, melyet Korpás Éva énekesnő és kobzos, illetve Dömény Krisztián citerás alkot. 2016 őszén kezdték meg közös munkájukat, melyben a népzene különböző dialektusterületeiről válogatnak dallamokat, de előadásukban megjelennek fúziók a dzsesszel és a megzenésített versek műfajaival is.

Harmadikként az Attól függ zenekar lépett színpadra. A trió 2016 nyara óta működik, s többnyire átvett és saját megzenésített verseket játszik, de repertoárjában más előadók szerzeményei is szerepelnek sajátos feldolgozásban. Előzménye Varga Anita (ének) és Nemes Ádám (gitár) duója volt, akik 2012 óta kulturális rendezvényeken léptek fel. Az Attól függ első koncertje Versek Húrokon címmel 2016. szeptember 5-én valósult meg a Korona Társalgóban, Pozsonyban, ahol az eredeti duóhoz csatlakozott Nemes Tamás (cajon).

Hobo előtt a 2010-ben alakult Aranymetszés (Gálffy Hodosy Marianna – ének és Gálffy József – gitár, ének) foglalta el a pódiumot. „Ezt a formációt egy kísérletnek és egyben kihívásnak szántuk saját magunknak – kíváncsiak voltunk, milyen az énekelt vers, mit tudunk kihozni ebből a műfajból. Nagyon megszerettük, és bár lassú munkatempóval haladunk, minden évben készül pár új megzenésítésünk, folyamatosan dolgozunk valamin.“ – nyilatkozták. Az ősszel stúdiómunkák várnak rájuk, ugyanis készülőben van az első Aranymetszés-lemez, ami megörökíti az első dalaikat. Egyébként mindketten más zenei formációk tagjai is, amelyekkel pop, rock, jazz, blues dalokat játszanak.

Földes László Hobo „Tudod, hogy nincs bocsánat“ című, József Attila költeményeiből összeállított verses-zenés estjét már számtalan helyen bemutatta, a műsorból hanglemez is készült. Hobo elmondása szerint a lehetőségekhez mérten ritkán jár a Felvidékre, és ez „nem az anyagiak miatt van így“, hanem, mint említette, általában szervezési probléma a ludas, ezért is kifejezetten örül annak, hogy most itt lehet és telt ház előtt szerepelhet – köszönte meg a visszatapsot az előadás után a művész. Hobo szuggesztív előadása és sajátos versértelmezése (egyik interjújában úgy fogalmazott, hogy nem tartja magát színésznek, ezért nem is tudja rutinból előadni a verseket, de ennek lehet pozitív oldala is, hiszen minden alkalommal egy kicsit másképp mondja, József Attila verseit ugyanis többféleképpen is elő lehet adni, és pont ez benne a jó) nagy sikert aratott, s habár a műsor alatt szigorúan megtiltotta a fotózást és a videózást, az előadás után szívesen állt a vers- és zenebarátok rendelkezésére.

A pénteki nap vacsorával és éjjelbe nyúló közös örömzenéléssel zajlott, a másnap délelőtti búcsú előtt pedig a pénteki nap tapasztalatait beszélték meg a verséneklők. A szakmai találkozó fő célja a felvidéki magyar verséneklők eszmecseréjén, egymás megismerésén, szakmai segítésén kívül a megzenésített versek népszerűsítése, és lehetőség teremtése a műfajban dolgozó együttesek bemutatkozására, szakmai fejlődésére, illetve a műfaj bemutatása zenélő amatőr fiataloknak, zenét tanuló diákoknak és zenét tanító pedagógusoknak.

-lager-

TelepülésÉrsekújvár, Újvár [Nové Zámky]
Rövid URL
ID92342
Módosítás dátuma2017. október 2.

Hibát talált?

Üzenőfal