Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Vetélkedő középiskolásoknak

Vetélkedő középiskolásoknak

Idén 940 éve, hogy legendás Árpád-házi királyunk, László trónra lépett, és 825 éve történt szentté avatása. E kettős évforduló alkalmából 2017 Szent László-év, melyen a király életére, munkásságára emlékezünk, hogy öröksége aktualitását tudatosítsuk. Ennek jegyében a Csemadok  és társrendezői versenyt hirdetnek a szlovákiai magyar középiskolások számára. “Csillagok közt fényességes csillag” címmel. A vetélkedőn Szent László életének eseményeit, történelmi jelentőségét, a személyéhez kapcsolódó művészeti alkotások ismeretét és szellemisége megragadását mérő feladatokat kapnak a csapatok.

A versenyre 3 fős csapatok (iskolánként maximum 3) nevezhetnek.  A verseny 3 fordulóból áll: az I. forduló e-mail-es feladat, a II. és III. forduló hagyományos vetélkedői forma. Az I. fordulóra 2017. április 30-ig, a II. fordulóra  június 9-én kerül sor egy kelet-szlovákiai és egy nyugat-szlovákiai helyszínen. A területi versenyek (II. forduló) legjobbjai jutnak az országos döntőbe, melyre szeptember 22-én Deákiban kerül sor. A csapatok versenyre való eljutásához a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége  szükség esetén támogatást biztosít.

Az országos versenyen szereplő csapatok 2  napos kiránduláson vehetnek részt, melynek során a Felvidéken található  Szent László legendáját megjelenítő legjelentősebb freskókat tekinthetik meg. A kiránduláson a téma kutatói kísérik a nyerteseket, a szervezők szállást és étkezést biztosítanak.

A feladatok megoldásához a verseny kiírói segédanyagot adnak ki, melyet nyomtatott és elektronikus formában eljuttatnak minden regisztrált csapat részére március 31-ig, és amely elérhető lesz a csemadok-hu.eu és csemadok.sk oldalon is.

A verseny területi fordulói után a csapatok e-mailben kapnak hivatalos értesítést az eredményről. Az országos döntőbe jutott csapatok egyúttal ekkor kapják meg a következő fordulóval kapcsolatos részletes tudnivalókat és a versenyhez szükséges további információkat is.

A versenyt összeállító és lebonyolító bizottság elnöke: Kovács László történész, tagjai: Görföl Jenő (Csemadok), Simon Attila (Történelemtanárok Társulása), Bedi Kata (Csemadok, Petőfi Program).

Bővebb információ a csemadok@csemadok.hu e-mailcímen kérhető.

A nevezés a csemadok.sk és a csemadok-hu.eu honlapokon elérhető jelentkezési lap kitöltésével és visszaküldésével történik. A kitöltött jelentkezési lapot 2017. március 17-ig kell visszaküldeni a csemadok@csemadok.hu e-mail címre „Csillagok közt fényességes csillag” tárgymegjelöléssel, vagy postai úton az alábbi címre: Csemadok Országos Tanácsa, „Csillagok közt fényességes csillag”, Námestie 1. mája 10 – 12. 815 57 Bratislava

A verseny folyamán a csapatok a csapatnévvel szerepelnek, a megadott adatokat a verseny szervezői bizalmasan, a csapatok informálására használják, azt harmadik személynek nem adják át.

A jelentkezési lap itt tölthető le.

Az oktatási segédanyag (a szél-járás 2017-es tematikus száma) ITT:

Fullscreen Mode
TelepülésDeáki [Diakovce]
Rövid URL
ID89418
Módosítás dátuma2017. március 16.

Hibát talált?

Üzenőfal