Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Ünnepelt a Szímői Csemadok

Ünnepelt a Szímői Csemadok

Ünnepi műsorral köszöntötte a Csemadok Szímői Alapszervezete a szövetség megalakulásának 65. és a Rozmaring népdalkörének 30. évfordulóját.

2014. június 22-én délután a Jedlik Ház előtt gyülekeztek a meghívott tagok és vendégek, hogy az épület falán még 1999-ben elhelyezett emléktábla előtt tisztelegjenek a múltnak. A Millenniumi harang hangja hatvanötöt kondított az alapszervezet egykori alapítóinak és elhunyt tagjainak emlékére, majd az iskola tanulói és az óvódások adtak rövid műsort. Ozsvald Norbert az Érsekújvári Területi Választmány nevében mondott ünnepi köszöntőt és a vendégekkel együtt megkoszorúzta az emléktáblát.

A Jedlik Ház nagytermében  fénykép kiállítás mutatta be a Szímői Alapszervezet hatvanöt éves tevékenységét és a négy krónikában megtalálható, írott szóval is feljegyzett igen gazdag múltat.

A gyönyörűen feldíszített színpadon Kantár Éva elnök ünnepi beszédében értékelte a szervezetben végzett munkát az eltelt évek alatt, különös tekintettel a Rozmaring éneklőcsoport harminc éves létezésére. Meg volt rá az oka, hiszen jelenleg ez az egyetlen működő együttes, amely az utóbbi években fiatal citerásokkal bővülve kiváló eredményeket ér el a népzene megőrzése és továbbadása területén. Háláját és köszönetét fejezte ki a jelenleg dolgozó minden aktív vezetőségi tagnak, akik úgy, mint a nemzet kultúrájának elkötelezettjei és napszámosai végzik munkájukat és akik segítsége nélkül nem volna Szímőn Csemadok szervezet.

Az ünneplőket Bób János polgármester köszöntötte, aki kiemelte a csoport érdemeit az igen aktív tevékenységet folytató Csemadok alapszervezet életében. Meghatározó szerepet tulajdonított a fiatalításnak az együttesben és reményét fejezte ki annak folytatásában. A köszöntők közé felsorakozott Szigeti László, aki a falu díszpolgáraként és az MKP járási elnökeként volt jelen.

Virágok, emléklapok  és ajándékok kiosztására került sor. A Rozmaringot ábrázoló képeket Kovacsic Mária amatőr textil kézműves, a csoport tagja készítette és ajándékozta meg vele társait és a szervezettel aktívan együttműködő intézményeket , a Községi Hivatalt, Alapiskolát, Óvodát,és a Nyugdíjasok Szervezetét. A népdalkör dalaiból készült lemezfelvétettel és emléklappal jutalmazták a szervezet legaktívabb tagjait és a megjelent vendégeket, valamint a fellépő együtteseket, akikkel hosszú évek óta baráti kapcsolatot tartanak fent. Köztük vannak a kürtiek, besenyőiek, nagykériek, tardoskeddiek és a szőnyiek.

Az ünnepi műsor a  kölcsönös ajándékok átadása után a színpadon folytatódott majd a rozmaringos dalok közös eléneklésével ért véget. Befejezésül az ünnepi vacsora részeként. Desat Nóra hatalmas Rozmaring feliratú tortája tette rá a pontot a jó hangulatra.

tovabbi_fotok

Szímő 2014. június 24.

TelepülésSzimő [Zemné], Szimő [Zemné]
Rövid URL
ID57755
Módosítás dátuma2015. augusztus 25.

Hibát talált?

Üzenőfal