Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Túl a regionális döntőkön az Ipolyi Népmesemondó Verseny

Túl a regionális döntőkön az Ipolyi Népmesemondó Verseny

Hetedik évfolyamához érkezett az Ipolyi Arnold Szlovákiai Magyar Népmesemondó Verseny, amelyet a Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet a magyarság kiemelkedő néprajzkutatójának és folklórgyűjtőjének, Ipolyi Arnoldnak tiszteletére hirdet meg évente. A nyolc regionális döntőből a június 6-án megrendezendő rozsnyói országos döntőbe mintegy 70 versenyző jutott.

ipolyi-batka

Ahogy a szervezők a meghirdetésükben írják, a verseny célja a magyar prózai népköltészeti műfajok (mese, monda, anekdota), illetve azok hagyományos módon történő előadásának népszerűsítése. A verseny célja a magyar prózai népköltészeti műfajok műfaji és táji jellegzetességeinek megjelenítése, a hagyományos mesemondás, történetmesélés sajátosságainak megtartása a színpad adta keretek között is. Nos, a szervezők felhívása termékeny talajra hullott, évek óta növekszik a versenyzők száma. Arról most itt ne beszéljünk, hogy a versenyzők számának növekedésében van-e szerepe annak a ténynek, hogy a Tompa Országos Versenyről úgymond „kitiltották” a népmeséket. A rozsnyói országos döntőben több olyan versenyzővel (pl. Demko András, Botos Máté János vagy Galamb Krisztián) találkozhatunk majd, akik remekeltek a Tompán is a rimaszombati országos döntőben.

A nyolc regionális döntőben mintegy 380 szereplő vett részt – tudtuk meg Varga Norberttől, a rendezvény szakmai vezetőjétől, aki azt is elárulta portálunknak, hogy a régiónkban három elődöntőt is tartottak. Várhosszúréten negyvennégyen, Bátkában hatvannégyen, míg Ragyolcon ötvenketten szálltak versenybe a továbbjutásért. Várhosszúréten Burovincz Laura, Bukovics János, Badin Ádám, Pusko Gábor, Illés Gábor és Varga Norbert, Bátkában a Badin Ádám, Bukovics János, B. Kovács István, Pusko Gábor, Varga Norbert és Zsélyi Katalin, míg Ragyolcon az Agócs Attila, Badin Ádám, Bukovics János, Illés Gábor, Pusko Gábor és Varga Norbert összetételű zsűri értékelte a látottakat és hallottakat, s az ő döntésük alapján alakult ki a rozsnyói döntő mezőnye.

A várhosszúréti továbbjutók: Tóth Lilla (Rozsnyó), Badin Álmos Bence (Várhosszúrét), Képes Lóránt (Reste), Marcel Andreas Taborsky (Szádelő), Fazekas Attila (Barka), Demko András (Nagyida), Molnár Kornélia (Kecső), Országh Róbert István (Velkenye), Zagiba Tamás (Jólész)

Bátkai továbbjutók: Beke Stefánia (Tornalja), Ondrejcsák Anna (Rimaszombat), Szabon István (Tornalja), Vaculík Jaroslav (Balogtamási), Antal Márk (Serke), Deák Annamária (Vecseklő), Asztalos Nikolett (Tornalja), Farkas Dániel (Rimaszombat), Czetner Zita (Otrokocs), Heinrich Zsófia (Tornalja), Kovács Gréti (Nagybalog)

Ragyolci továbbjutók: Botos Máté János és Mihalovics Zsófia (Fülek), Agócs Eszter (Almágy), Botos Annabella Andrea (Ragyolc), Danyi Erik (Fülek), Fajd Laura, Puporka Ingrid, Galamb Krisztián, Kovács Mátyás (ragyolc), Kovács Viktória (Béna), Rácz Friderika (Ragyolc), Prokselj Brigitta (Béna)

A szervezők nívós kikapcsolódásról is gondoskodtak, Várhosszúréten a helyi Kézműves Központot nézhették meg, Bátkában Kovács Árpád almágyi citerakészítő és együttese tartott bemutatót, míg Ragyolcon a résztvevők a Kuttyomfitty Társulat Cirkusz Folklorikusz című előadását nézhették meg.

Az országos döntőre három zsűri közreműködésével június hatodikán, hétfőn, Rozsnyón kerül sor a Történelmi Városháza épületében, s aki kíváncsi Csalóka Péter, a jó fonólány, a fösvény legény, a hamis vak, netán a négyszer agyonütött ember történetére, okvetlenül térjen be egy mesére. Szeretettel várják!

jdj, 2016-05-18
Forrás: gomorilap.sk

Rövid URL
ID79061
Módosítás dátuma2016. május 19.

Hibát talált?

Üzenőfal