Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Tovább bővül az Élő Népköltészet DVD-sorozat

Tovább bővül az Élő Népköltészet DVD-sorozat

A 2016-ban induló kiadványsorozat célja a szlovákiai magyar tájegységek prózai népköltészetének bemutatása az utóbbi két évtized során megismert kiemelkedő narratív készséggel rendelkező mesemondók, elbeszélők történeteinek segítségével. A DVD-kiadványsorozat egyben reprezentatív válogatás a 2005 óta folyamatosan gyarapodó digitális audiovizuális szövegfolklór gyűjteményből, mely jelenleg közel 40 elbeszélő repertoárját tartalmazza. Elbeszéléseik korszerű eszközökkel történő filmes rögzítése a lehető legkomplexebb módon örökíti meg mesemondói habitusukat és epikus folklórtudásukat.
Az Élő Népköltészet első két darabja Mátyusföld, Felső-Ipoly mente, Medvesalja és Gömör meséibe és mondáiba nyújt betekintést öt kiemelkedő népi elbeszélő segítségével. Az előkészültben lévő harmadik rész „főszereplője” két gömöri pásztor lesz. Ízes tájnyelven előadott történeteiket, életútjukról, repertoárjuk és a tájegység folklorisztikai jellemzéséről szóló szöveges részek teszik majd teljesebbé.
A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet gondozásában megjelenő kiadvány hozzájárul a meglévő néprajzi ismereteink bővítéséhez, elősegíti a prózai népköltészet közművelődésben, oktatásban betöltött szerepének növelését, segítséget ad a néprajzi alapismeretek, honismeret, regionális és helyi ismeretek oktatásán belül, s nem utolsó sorban hasznos segédanyag az élőszavas népmesemondás tanulásának és tanításának során. A kiadványsorozat anyagának operatőre Vörös Előd, gyűjtője és szerkesztője Varga Norbert.

Az önmagát meghatottan figyelő vágkirályfai történetmondó, Kocsis Győző

A 94. életévében járó nagymácsédi Zsidó Lajos

Rövid URL
ID103640
Módosítás dátuma2018. augusztus 30.

Hibát talált?

Üzenőfal