Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Történelmi vetélkedő a Mátyás király-emlékév alkalmából

Történelmi vetélkedő a Mátyás király-emlékév alkalmából

Történelmi vetélkedő a Mátyás király-emlékév alkalmából

Főszervező: Csemadok Országos Tanácsa
Társrendezők: Történelemtanárok Társulása, Pro Patria Honismereti Szövetség, Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya, Csemadok Nagymegyeri Alapszervezete

A vetélkedő címe:

„Mátyást mostan választotta
                                      Mind ez ország királyságra”

A vetélkedő döntője: Nagymegyer, 2018. szeptember 21.

FELHÍVÁS

Idén 575 éve, hogy Kolozsvárott megszületett, és január 24-én 560 éve, hogy királlyá választották a magyar történelem legismertebb és leghíresebb uralkodóját, mesék, mondák, legendák hősét, a nemzet emlékezetében bölcs és igazságos királyként élő Hunyadi Mátyást.

E kettős évforduló alkalmából 2018-at Mátyás király-emlékévnek nyilvánították, ez lehetőséget ad arra, hogy életére, munkásságára emlékezzünk, történelmi örökségének aktualitását tudatosítsuk. Ennek jegyében a Csemadok és társrendezői versenyt hirdetnek a szlovákiai magyar középiskolások számára. A vetélkedőn Mátyás király életének eseményeit, történelmi jelentőségét és a néphagyományban, az irodalomban és a művészetekben tovább élő alakjáról szóló ismereteket mérő feladatokat kapnak a versenyzők.

A versenyre 3 fős szlovákiai magyar középiskolás csapatok (iskolánként maximum 3) nevezhetnek. A verseny három fordulóból áll: az I. forduló e-mail-es feladat, a II. és III. forduló hagyományos vetélkedői forma. Az első fordulóra 2018. március 29-ig, Mátyás királlyá koronázása napjáig, a második fordulóra június első felében kerül sor egy kelet-szlovákiai és egy nyugat-szlovákiai helyszínen. A területi versenyek (II. forduló) legjobbjai jutnak az országos döntőbe, melyre szeptember második felében Nagymegyeren kerül sor.

Az országos versenyen szereplő csapatok 2 napos kiránduláson vehetnek részt, melynek során a Felvidéken (elsősorban a Csallóközben és Gömörben) található Mátyás király-emlékekkel ismerkedhetnek meg.

A versenyt összeállító bizottság elnöke: Kovács László, tagjai: Görföl Jenő (Csemadok), Simon Attila (Történelemtanárok Társulása). Koordináció: Bedi Kata (Csemadok, Petőfi Program)

A vetélkedőbe való nevezés a jelentkezési lap kitöltésével és visszaküldésével történik. A kitöltött jelentkezési lapot 2018. február 28-ig lehet visszaküldeni a csemadok@csemadok.hu e-mail címre „Mátyást mostan választotta” tárgymegjelöléssel, vagy postai úton az alábbi címre: Csemadok Országos Tanácsa, „Mátyást mostan választotta”, Námestie 1. mája 10-12, 815 57 Bratislava.

A feladatok megoldásához a verseny kiírói szakirodalmat ajánlanak, melyet elektronikus formában eljuttatnak minden jelentkezett csapat részére 2018. március 1-ig, ekkortól lesz elérhető az I. forduló e-mail-es feladatsora is a csemadok-hu.eu és a csemadok.sk oldalon.

A versenyről további információ a csemadok@csemadok.hu e-mail címen kérhető.

Pozsony, 2018. január 24-e, Mátyás királlyá választásának évfordulója

A versenybizottság

Fullscreen Mode
TelepülésPozsony [Bratislava], Nagymegyer [Veľký Meder]
Rövid URL
ID93999
Módosítás dátuma2018. január 26.

Hibát talált?

Üzenőfal