Kincskeresés varázsvesszővel

Fullscreen Mode

Megjegyzés:
Rudabányán gyűjtött hagyomány. A Dobsináról elszármazott bulénerek Rudabányán és környéken jelentős bányász kolóniát alkottak, több mint 70 család települt át.
„Nemcsak Dobsinán, hanem itt Rudabányán is kutattak ezzel bizonyos varázsszavak és szertartások kíséretében. Az alakja egy lemetszett villás ág, ami meghajlik az érc és víz fölött. Itt Rudabányán egy Tüköryné nevű járt mogyorófavesszővel. Grave Ottó pedig vasvesszőt hozott magával. Ez német ember volt. A német csak vizet, Tüköryné meg mindenféle ércet keresett, ahol meghajlott a vessző, ott fúrni kezdtünk. Mogyorófával ezüstöt, tölgyfával rezet, fenyőfával ólmot, vasvesszővel aranyat is, fűz- vagy égerfával vizet, illetve forrást kutatnak.“ Nagy Dezső: A dobsinai „bulénerek“ mondáiból. In: Néprajzi Közlemények, 1957. 321.
Típusszáma: MZ VIII. F 64.

MűfajNépmondák / Kincsmondák / Kincsásás, kincskeresés
GyűjtőNagy Dezső
MegyeGömör és Kishont
TelepülésDobsina [Dobšiná]
Év1957
AdatközlőPongrácz József, 1922, vájár
Rögzítés formájacsak szöveg
Forrás, adományozóNagy Dezső: A dobsinai „bulénerek“ mondáiból. In: Néprajzi Közlemények, 1957. 320.
Módosítás dátuma2022. szeptember 13.