Fullscreen Mode

Megjegyzés:
Két szövegváltozatban jegyeztük fel Jánosík tudományszerzését és elfogatását. A 2004 októberében elmondott változat során Jánosík elfogatásának története a mágikus erőtől való megfosztás motívumával bővül ki. „Ne csinájjatok vele semmit, hozzatok egy zsák borsót, szórjátok a lába alá! Azon elcsúszik. Akkor kell elvágnyi a gatyamadzagját. Hát Jánosíknak egy zsák borsót szórtak a lába alá, azon megcsúszott a bocskora, mikor lehajolt, hirtelen elvágták a gatyamadzagot. Így győzték le Jánosíkot.” Ebben a változatban a természetfeletti erő megszerzését eredményező próbatétel motívuma hiányzik. 2003 június: Kihallgatja a boszorkányok beszélgetését, bevizezi a púpját és kiállja a próbatételt.

MűfajNépmondák / Betyármondák / Jánošík
GyűjtőVarga Norbert / Magyar Zoltán
MegyeGömör és Kishont
TelepülésSajóháza [Nadabula]
Év2003
AdatközlőDarmo István, 1913 Rozsnyó, r.k.
Rögzítés formájacsak szöveg
Forrás, adományozóMagyar Zoltán–Varga Norbert: Három szem klokocska. Egy gömöri pásztor hiedelemvilága és történetei. Budapest, 2006. 94-95.
Módosítás dátuma2017. november 21.