Fütyülő tarajos kígyó

Megjegyzés:
További változatok: Bodrogkeresztúr (Dobos Ilona, 1988. 347., 349.); Karcsa (Balassa Iván, 1963. 171., 259-261., 358-359., 375., 455.); Torna megye (Magyar Zoltán, 2001. 552-553.); Zabar (Villányi Péter, 1992. 158-159.). A tarajas kígyó gyakori előfordulással bír a nyelvterület északi részein. Balassa Iván szerint: „a magyar nyelvterület északkeleti részein ismerős, valószínű ugyanaz, amit Beregben zomok kígyónak mondanak” (Balassa Iván, 1963. 532.). Erős, fütyülős hangját máshol is említik (Torna, Szatmár, Bihar, Tátralomnic). Bihari katalógusában nem szerepel.

MűfajNépmondák / Hiedelemmondák / Kígyó
GyűjtőVarga Norbert / Magyar Zoltán
MegyeGömör és Kishont
TelepülésSajóháza [Nadabula]
Év2005
AdatközlőFábián Katalin, 1927, Berzétekőrös, r.k.
Rögzítés formájacsak szöveg
Forrás, adományozóMagyar Zoltán–Varga Norbert: Három szem klokocska. Egy gömöri pásztor hiedelemvilága és történetei. Budapest, 2006. 141-142.
Módosítás dátuma2017. november 21.