Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Az ördögnek ígért fiú

Fullscreen Mode

Megjegyzés:
A gyűjtés helye: Hont vm., a település meghatározása nélkül.
Eredeti cím: Mádaj
Eredeti forrás: Ipolyi Arnold népmesegyűjteménye. (Szerk. KÁLMÁNY Lajos). Magyar Népköltési Gyűjtemény. XIII. Budapest, 1914. 424–427.
Típusszáma: AaTh 756B
Hont s nógrádi palócoknál sokfelé elterjedten hallom a következő különös regét [gy. 43. 3/ mely épen így jő elő a lengyelben (Voycicki klechdi 1.180) s tudomásomra honunkban is a szlávoknál]: egy zsivány, ki számtalan gyilkolásai közt atyját s anyját is megölte, megtudva jövendő kínos sorsát a másvilágon […] vezekelni kíván bűneiért, mire a választ kapja, hogy ha gyilkos botját földbe szúrva, addig fogja könyjeivel áztatni, míg ki zöldül és arany almát fog gyümölcsözni, megszabadulhat a rá váró kínoktól; számtalan év után végre a könyekkel áztatott fa virítni kezd, és annyi arany alma terem rajta, a hány embert megölt; mire vétkeit megvallja, minden bűnös tett bevallásánál egy egy alma esik le, s belőle fehér galamb repül ki; még két alma állott a fán, mert időzött atyja s anyja meggyilkolását bevallani, de meggyónva ezt is, a két végső alma is leesett, s belőle a két fehér galamb felszállt.

MűfajNépmesék / Legendamesék
Gyűjtőismeretlen
MegyeHont
Év1846–1858
Adatközlőismeretlen
Rögzítés formájacsak szöveg
Forrás, adományozóA tengeri kisasszony. Ipolyi Arnold kéziratos folklórgyűjteménye egész Magyarországról 1846-1858. (Közreadja Benedek Katalin.) Magyar Népköltészet Tára VI. Budapest, 2006. 131-134.
Rövid URL
ID115453
Módosítás dátuma2019. november 17.

Hibát talált?

Üzenőfal