A divényi vár falába épített gyermek

Megjegyzés:
Az első rege nagyon általánosnak látszik, mert majdnem hasonló regék vannak Dévény (Theben), Déva, stb. várak alapításáról. A második alaposabb, mert a történetben vannak némi nyomai annak, hogy őseink „devi”, ördögi szellemeket tiszteltek. Ipolyi Arnold is hajlandó volt hinni, hogy Divény neve csakugyan összefüggésben van holmi hitregei hagyományokkal. Én azonban úgy vélem, hogy e vár a tót „divý”, vad szótól nyeré nevezetét, mert környéke egykor, midőn még őserdők környezék, csakugyan vad és zord lehetett, és annál inkább hihető, mert, mint föntebb megemlítők, az e vidéken fekvő várak nagyobbrészt helyi sajátságaiktól nyerék nevöket. (Novák Lajos, 1887. 8.)
Típusszáma: MZ I. F 75., MZ I. F 27.1., MZ II. B 39.3.

MűfajNépmondák / Történeti mondák / Kultúrjavak alapítása, építése