Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Szemtől szemben Kovács Lászlóval

Szemtől szemben Kovács Lászlóval

Kovács László 2014. január 20-án Csemadok Életmű Díjat kapott.

Több tankönyv, honismereti, illetve művelődéstörténeti munka, nyelvészeti és történelmi tanulmány szerzője, társszerzője. A szó szoros értelmében véve, igazi tudós tanár…
Kovács László, nyugalmazott pedagógus, történész, író.  Csallóközcsütörtökben született. A somorjai magyar tanítási nyelvű gimnázium elvégzése után a Komensky Egyetemen szerzett magyar-történelem szakos tanári oklevelet szerzett. 1970 és 1977 között a nyitrai Pedagógiai Kar magyar tanszékének oktatója, majd a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum munkatársa. 1984-től a somorjai magyar gimnázium tanára, később igazgatója. A ’89-es eseményeket követően 1990-től a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének alelnöke, a Független Magyar Kezdeményezés pozsonyi parlamenti képviselője. Amikor 1995-ben a szlovák oktatásügyi tárca megpróbálkozott a magyar anyanyelvi oktatás leépítésével, az ellene tiltakozó iskolaigazgatókat leváltották, köztük Kovács Lászlót is. Később, 1999-ben, a politikai helyzet megváltozásával ismét a somorjai gimnázium élére került. Nyugdíjazásáig, azaz 2011-ig irányította az intézményt. A Simon Attilával közösen írt tankönyvekből a mai napig tanítják a történelmet, a középiskolák számára készült magyar nyelvtankönyve pedig a magyar nyelvű oktatás egyik legnépszerűbb munkája. S mint minden történésznek, neki is megvan a kedvenc korszaka.
Helytörténészként a Csallóközt kutatja. Munkái közül kiemelkedik a csallóközi templomokat bemutató kötete.  A történelem mellett a nyelv szerelmese is. Közel két évtizede szervezője a felvidéki regionális Kazinczy-versenynek, valamint a Szép Magyar Beszéd elnevezésű verseny győri országos döntőjének bírálóbizottsági tagja. Növendékei mindig szép eredményekkel szerepeltek a nyelvi versenyeken, ezért felkészítői munkájával Kovács tanár úr kiérdemelte a Z. Szabó László-emlékérmet, majd 2011-ben a Kazinczy-díjat is. Emellett számos más elismerés és díj birtokosa.
Szabadidejében, most már nyugdíjasként új könyvén dolgozik, de szívesen tevékenykedik a kertben is, vagy éppen hűséges kutyájával, Buksival játszik. Tervei közt szerepel, hogy feldolgozza a Felső-Csallóköz nyelvjárását.

Szerkesztő: Angyal Sándor Operatőr: Hegyi Attila

Az STV2 2012.10.19-i Szemtől szemben riportja Kovács Lászlóval

TelepülésEgyházgelle [Kostolná Gala]
Rövid URL
ID54850
Módosítás dátuma2014. január 23.

Hibát talált?

Üzenőfal