Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Szakmai képzések, táborok – I. Népzenei Tábor népdalkörök, népdalszólisták és citerazenekarok részére

2006. július 6-9., Dunaszerdahely

Résztvevők települések szerint:
Ipolynyék, Csúz, Nána, Lakszakállas, Nagymegyer, Farnad, Nagybalog, Ebed, Nagyabony, Nagykér, Béke, Óbást, Kisudvarnok.

A népzenei tábor Ág Tibor előadásával kezdődött, melyben Kodály Zoltán munkásságáról és saját gyűjtési élményeiről, emlékeiről beszélt. A táborozók az első este meghallgatták a Gyeplős zenekar koncertjét.
A szervezők és a népdalénekesek rövid megbeszélést tartottak, amikor pontosították a tábor programját a daltanulás szempontjából. A táborozók jelentkezése és az előkészített hangzóanyagok, kották alapján két csoport kialakítására került sor. A résztvevők közül ki-ki választhatott, melyik csoport foglalkozásán vesz részt. A szervezők és az énekesek azt ajánlották az idő rövidsége miatt, hogy mindenki végig egy csoportban tanulja a népdalokat, a két csoport között ne legyen átjárás. Minden táborozó attól függően választott csoportot, amelyik tájegység dallamanyaga érdekelte. A táborozók megkapták a tanult dalok hangzófelvételeit CD-n, és a tanulásra kiválasztott dallamok kottájának fénymásolatát.
A tábor napjai közös beénekléssel kezdődtek, amit Dobák Kata vezetett. A tábor résztvevői délelőttönként és délutánonként két csoportban tanulták a népdalokat. Dobák Kata népdalénekes csallóközi dudanótákat, hegysúri népdalokat és zoborvidéki lakodalmas dalokat tanított. Juhász Erika népdalénekes, főiskolai tanár gömöri balladákat és népdalokat tanított. A daltanulásban segítséget jelentett a dallam hangzó anyaga és kottája is. A táborozók saját csoportjuk problémáival fordulhattak az énekesek és az előadók felé is.
Az ebédet követő pihenő után előadások következtek. A táborozók meghallgatták Méry Margit néprajzkutató előadását a felvidéki viseletekről és évközi szokásokról. Barsi Ernő népzenekutató, pedagógus a népdalok kiválasztásáról és csokorba állításáról adott elő.
A táborozók megtekintették a Népzenei Adattárat, ellátogattak a Kortárs Magyar Galériába is.
Esténként a foglalkozást vezető népdalénekesekkel együtt gyakorolhatott az, akinek kedve és ereje engedte.
A tábort gálaműsor zárta, melyben a két csoport előadta a táborban tanult és összeállított népdalcsokrokat, balladákat. A táborozók köszönetüket nyilvánították ki az énekeseknek és a szervezőknek is. Elmondásuk szerint jól érezték magukat és hasznos volt számukra.

Térbeli jellemzőkDunaszerdahely, Dunaszerdahely, Szabó Gyula utcai Szakmunkásképző Középiskola
Rövid URL
ID33869
Módosítás dátuma2009. február 19.

Hibát talált?

Üzenőfal