Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Somorján jártak a Százak Tanácsának képviselői

A Somorja Hangja – Vox Samariae Polgári Társulás és a Csemadok Helyi alapszervezetének meghívására Somorjára látogatott a Százak Tanácsának három tagja, a beszélgetéssel egybekötött bemutatkozásra november 6-án, a somorjai Városi Művelődési Központban került sor.
A beszélgetést Dr. Szijártó István irodalomtörténész, a Százak Tanácsának ügyvivő elnöke nyitotta meg, a közönség elé tárva a tanács alapításának történetét, felsorakoztatta a szervezet alapvető célkitűzéseit. Elmondta, hogy tagjai különböző szakterületen tevékenykedő neves személyiségek, akiket a megmaradás és együvé tartozás eszméje köt össze.
A Százak Tanácsa egy 1997 óta működő nemzetpolitikai civil szervezet, száz tagját százötven civilszervezet kétezerötszáz ajánlása alapján, szavazás útján választották meg. A soros elnökség öt tagja évente változik.
A tanács főbb tevékenységei közé tartozik, hogy stratégiai elemzések készít, állásfoglalásokat és ajánlásokat fogalmaz meg az egész nemzetet érintő kérdésekkel kapcsolatban. Célul tűzte ki az egységes magyar nemzet nyelvi, kulturális, történelmi értékeinek megőrzését és érdekeinek védelmét. Az oktatás (elsősorban a felsőoktatás), az egészségügy és a hitélet kérdéseivel foglalkozik, valamint a nemzeti és egyetemes értékek megőrzésére és a kultúra terjesztésére vállalkozik.
Dr. Szijártó István elmondása szerint a legfontosabb kérdés, amivel foglalkozni kell, az az élet kérdése. Ha nincsenek gyerekek, akik megőriznék és továbbvinnék a valódi értékeket, a magyar kultúrát és tudást, feleslegessé válik minden egyéb törekvésünk. Ilyen alapvető érték többek között a család és a szeretet.
Mózsi Ferenc író elmondta, hogy a rendszerváltás után az Egyesült Államokba került, és úgy érezte, hogy az ott élő (nem kisszámú) magyar közösség fennmaradása érdekében kell munkálkodnia. Tisztában volt vele, hogy ez a társaság másképpen éli meg és látja az eseményeket, mint az anyaországban illetve az elszakított területen élő magyarok, ezért ennek a közösségnek nem is feladata tanácsokkal ellátni az itthon élőket. A Széchenyi Társaság célja ezért az ott élő magyarok megmaradása, a kultúra és nyelv átörökítése lett. Mózsi Ferenc továbbá az 1956-os események valamint a rendszerváltás hátterét és összefüggéseit boncolgatta.
Az est harmadik vendége volt Foltán László olimpiai és világbajnok kenus, aki egyrészt a család mai szerepéről, lehetőségeiről és meghatározó szerepéről beszélt. Sportolóként és pedagógusként is úgy gondolja, hogy a mai gyereknek elfoglaltságra van szükségre. Fontos, hogy elsajátítsa a helyes értékrendet, megtanuljon küzdeni, megtanulja tisztelni és betartani a szabályokat. Erre egy jó megoldás a sport, de meg kell hagyni a gyermeknek a választás szabadságát, és nem azért kell motiválni a sikerre, hogy saját magunk nem kihasznált, régi lehetőségeit hozzuk vissza, vagy saját sikertelenségeinkért nyerjünk vigasztalást. Foltán László saját élményein és tapasztalatain keresztül mutatta be egy sportoló lelki fejlődését, hiszen saját bevallása szerint a folyamatos edzés, versenyzés, a kihívások az emberi lelket is „edzik”. Gyermekünket a sport által a társadalom értékes tagjává nevelhetjük.
Az előadás végén ismét Dr. Szijártó István ragadta meg a szót, kiegészítve az elhangzottakat, és a további gyakori találkozások reményében búcsúzott el.

Koncz Csilla

TelepülésSomorja [Šamorín]
Térbeli jellemzőkVárosi Művelődési Központ
Rövid URL
ID52657
Módosítás dátuma2013. november 7.

Hibát talált?

Üzenőfal