Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Sok meglepetés és lehetőség a Szlovákiai Magyar Zenekarok 3. Szemléjén

Sok meglepetés és lehetőség a Szlovákiai Magyar Zenekarok 3. Szemléjén

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete (SZMAZE) és a Tumultus Polgári Társulás a SZMAKTEP (Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Tehetséggondozó Program) központi rendezvényeként meghirdette könnyűzenei tehetségkutatóját, a Szlovákiai Magyar Zenekarok 3. Szemléjét, amely egyben a Kárpát-medencei Öröm a Zene tehetséggondozó program felvidéki állomása.

A rendezvény szakmai partnere a tatabányai Peron Music Alapítvány, támogatója pedig a Cseh Tamás Program és a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala. A szemlének a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ biztosít állandó helyszínt. A 2017. szeptember 16-án, szombaton sorra kerülő rendezvényre 2017. június 30-ig lehet jelentkezni.

A megmérettetésre nevezhetnek szlovákiai lakhelyű, magukat szlovákiai magyarnak valló szólisták, ill. zömmel szlovákiai magyar tagokból álló, szlovákiai bázissal rendelkező csoportok, zenekarok, együttesek. Műfaji megkötés nincs, a lényeg, hogy élő muzsikáról legyen szó.
A jelentkezés feltétele legalább két, értékelhető minőségű, saját szerzemény és az elektronikus jelentkezési lap pontos kitöltése. A zeneszámokat, illetve azok linkjeit az info@zene.sk címre várjuk. Az elektronikus jelentkezési lap ITT található.

A számos értékes nyereményen túl (stúdióidő, fellépési lehetőség, médiaszereplés, tárgyi díjak stb.) a legjobb csapatot a szakmai zsűri delegálja a 2017. évi Öröm a Zene Tehetségkutató döntőjébe Budapestre októberben, ahol a fődíj immár 3 millió forint (1 millió Ft értékű hangszer és hangtechnikai eszközbeszerzés, valamint a Cseh Tamás Program által felajánlott 2 millió Ft értékű támogatás, amelyet a győztes lemezanyag és videoklip készítésre fordíthat).

Részletes felhívás: ITT.

Idén diák zsűri is pontoz, kedvenceik értékes díjban részesülnek.
A nevezési díj szólistáknak 15.- €, zenekarok számára: 30.- €.

[message_box title=”MENTOROK ÉS SESSION ZENEKAR” color=”red”]A Black and White zenekar vezetői, a többszörös Harmónia-díjas Bertók István, és felesége, Bertók Tóth Katalin önzetlenül felajánlották segítségüket. Kati a szólisták, Pityu pedig a zenekarok mentoraként segíti majd a döntősöket, továbbá segítségükkel a szólisták dalait a döntőn egy komplett session zenekar játssza el![/message_box]

[message_box title=”KVÍZ (a Szlovákiai Magyar Zenekarok 3. Szemléjének 1. kvíze)” color=”red”]A rajongókkal való kapcsolattartás új eleme a szurkolók, drukkerek interaktív játéka. A többlépcsős kvíz első része a szemlén eddig szerepelt előadókat mutatja be, mely során az ElóKoncert rendezvényszervező iroda értékes belépőjegyeit nyerhetik meg a megfejtők (Omega és Zorán koncertek, ill. A padlás c. mesemusical előadása).[/message_box]

A kvíz ITT érhető el.

[message_box title=”FELAJÁNLÁS” color=”red”]Egy ismeretlenségbe burkolózó festőművész egy festményt ajánlott fel annak az előadónak, aki feldolgozza, saját képére formálja a vers gondolatát, vagy valamilyen formában kapcsolódni tud a verses dalszöveg szellemiségéhez:[/message_box]

Álom sarjad
Álmodtam egy merészet,
kiállunk, s elmondjuk, mi itt az enyészet,
mely nem mehet így tovább,
hol zenész, festő, író, költő egymás szavába vág,
miközben egy cél felé haladunk, de külön utakon,
versenyben egymás mellett, s ellen. Egységben
miért ne szólalhatna meg dalban, képben, s költeményben
a szó, mely anyáink s apáink nyelvén mondja az igazat,
még ha itt kismagyarországban is láttuk meg a jövőt,
csallóközi bölcsőnk földjén, mely ringathat,
de jelenben inkább riogat,
miért ne foghatnánk össze mindannyian
a művészet széles körében
meghallatva azt a hangot, szót s nézve képet,
mely itt sarjadt a Duna mellett.
Epilógus
Az alapgondolat tán nem tőlem fakad,
de most a jelenben az én szürkeállományomban jelent meg egy ilyen jövőkép:
adnék egy verset és egy képet, kiváló muzsikusaink a dallamot s a hangot,
belhoni magyar intézményeink a teret, hogy kikiálthassuk:
egyet álmodunk mindannyian, s együtt ez az álomkép valóság is lehet.

Rövid URL
ID91265
Módosítás dátuma2017. május 17.

Hibát talált?

Üzenőfal