Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Rozsnyó és Vidéke Értéktár Bizottság megalakulása

Rozsnyó és Vidéke Értéktár Bizottság megalakulása

2021. július 10-én a Felvidéki Magyar Értéktár Bizottság bemutatására került sor Rozsnyón, a Rákóczi Magyar Házban. A találkozó keretében Rancsó Andrea, a Felvidéki Értéktár Bizottság /FÉB/ elnöke jelenlétében alakult meg a Rozsnyó és Vidéke Értéktár Bizottság, amely jelenleg 13 települést ölel fel.
A községek képviseletében megjelent tisztségviselők, civil vezetők, aktív helytörténészek a magyar kultúra évezredes értékeit, a magyarság szellemi és anyagi alkotásait, ember alkotta és természet adta értékeit, amelyek Rozsnyó és környékén találhatók abba az átfogó értéktárba kívánják összesíteni, amely felöleli egész Felvidéket, ill. az egységes magyar nemzet örökségét.
“Én most ezt érzelmileg tudom nagyon értékelni. Szép élményekkel gazdagodtam a mai napon. Nagyon jó volt látni és megtapasztalni azt, hogy van érdeklődés. Vannak itt is olyan emberek, közösségek, akik foglalkoznak értékmentéssel, értékgyűjtéssel, tudatosan végzik ezt, de keveset tudunk róluk. Örülök a csatlakozásuknak, megalakulásuknak, ez egy új lehetőség, hogy megismerjük egymást és megismertethessük egymást, egymással. Ez által közelebb kerüljünk egymáshoz és együtt tegyünk annak érdekében, hogy értékeink feltérképezésre kerüljenek, és ne vesszenek el” – nyilatkozta a Rozsnyó és Vidéke Értéktár Bizottság megalakulását követően Rancsó Andrea, a FÉB elnöke.
A találkozó a “…Vagyok Úristen követje…” című nemzetközi betlehemes találkozók válogatott fényképeiből álló vándorkiállítás megnyitásával vette kezdetét, amelyet Bankó Ibolya, a jánoki betlehemesek vezetője mutatott be.
A jelenlévőket Beke Beáta, a Pelsőci Régió Értéktár Bizottság elnöke köszöntötte, akinek kezdeményezésére valósult meg az összejövetel Rozsnyón. A résztvevőket arra biztatta, hogy bátran vágjanak bele a tevékenységbe, hiszen Rozsnyó maga, de a vonzáskörzetében elhelyezkedő falvak is hihetetlen mennyiségű és értékes történelmi, kulturális és természeti kincseket is rejtenek, amelyeket meg kell örökíteni az utókornak. Mindemellett arra hívta fel a figyelmet, hogy ez egy lehetőség a régió magyar nyelven történő népszerűsítésére is.
Ezt követően Rancsó Andrea mutatta be a FÉB tevékenységét, amelyet egy közös „játék” keretében a régió értékeinek begyűjtésével zártak, majd sor került a megalapító dokumentum aláírására. A bizottság elnöke Kovács Éva lett, aki úgy véli, hogy a kezdeményezés az értékek és hagyományok mentése mellett egyben hasznos is lesz a régió részére.

Beke Beáta

Forrás:

Rozsnyó: Örökségünk a jövő alapja

Fotó: FÉB

TelepülésRozsnyó [Rožňava]
Rövid URL
ID126279
Módosítás dátuma2021. július 13.

Hibát talált?

Üzenőfal