Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Pósa Lajos Emlékév

Mottó:
„Egy írót kitüntetni nem lehet sem diadalkapuval,
sem koszorúkkal úgy, mint azzal, ha őt műveiben
megösmerik: ez a legnagyobb jutalma.”

Mikszáth Kálmán

A Pósa Lajos Emlékbizottság a száz éve elhunyt költő tiszteletére a 2014-es évet emlékévnek nyilvánította, melynek három fő célja volt:

• A figyelemfelkeltés – a figyelem ráirányítása az üzenetre. Az üzenet pedig maga az információ, esetünkben Pósa Lajos munkássága, életműve.
• A második cél az emlékezés volt. Az emlékezés sok-sok formáját mutatták meg a szervezők – könyvbemutatók, versmondás, emléktúra, baba-mama foglalkozás, újság szerkesztés, módszertani bemutató, rajzverseny, nótaest, kiállítás, süteménykóstolás, konferencia, óvodai foglalkozás –, olyan színes kavalkád volt ez, mint maga Pósa életműve. Az emlékek azonban nem csak a múltról szólnak, de meghatározzák a jövőnket is.
• A harmadik cél az összefogásról szól, a családi összefogás erejéről, a nemzeti és kulturális összefogás fontosságáról.

A Pósa Lajos Emlékévben 35 helyszínen 69 rendezvényt szerveztek.

2017. április 11-én Rimaszombatban az emlékév tevékenységének folytatására megalakult a Pósa Lajos Társaság. Céljául tűzte ki a magyar gyermekirodalom megteremtője, Pósa Lajos munkásságának bemutatását és népszerűsítését.

AZ EMLÉKÉV ESEMÉNYEI 2014-ben:

Fullscreen Mode
Kategóriaországos rendezvény / hagyományőrző
Hónapnull
Rövid URL
ID93486
Módosítás dátuma2017. december 19.

Hibát talált?

Üzenőfal