Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Nyári Balog-völgyi Fesztivál

A megrendezés első éve: 2006
Periodicitás: évente
Időtartam: egynapos
Rendező: Csemadok Bátkai Alapszervezete
Társrendezők: Bátka önkormányzata

 Rendezvénytörténet:

Az I. Nyári Balog-völgyi Fesztivál (2006. augusztus 19-20.) egy hiánypótló, közösségépítő és helyi tehetségeket, értékeket bemutató rendezvénynek indult, melynek programja minden korosztályt megszólított. A fesztivál első napján a régió tehetséges táncosai, énekesei és zenészei, valamint működő csoportjai mutatkoztak be. Kiegészítő programként lehetett gulyást főzni, kézműveskedni különböző vetélkedőkön részt venni vagy a táncházban táncolni. Második nap az irodalmi színpad előadását lehetett megtekinteni. A fesztivál logóját Gál Tamás tervezte.
A II. Nyári Balog-völgyi Fesztivál (2007. augusztus 18.) küldetése volt bemutatni a Balog-völgy képzőművészetét, 37 alkotót és kb. 700 alkotásukat, illetve 7 iskola tanulóinak munkáit egy képzőművészeti kiállítás keretén belül. A kiállított munkák különböző technikával készültek (grafika, tempera-, olaj-, szárazkréta-festmények, szobrok, makettek, kréta-, tus-, tollrajzok, művészi fotók, rövidfilmek, népművészeti bemutatkozások, kézimunkák). Az előre berendezett műhelyekben a látogatók maguk is kipróbálhatták rátermettségüket. A kiállításról készült egy album, amely vándorkiállításként járta be a környéket. A kiállításon résztvevő fotóművészek pedig helyben megalakították a Gömöri Fotóklubot.
A III. Nyári Balog-völgyi Fesztivál (2008. augusztus 23.) a „szemlélődés szigete“ jelzőt kapta, mivel a célja a Balog-völgy népművészetének bemutatása volt. A látogatók találkozhattak százéves csipkékkel és a tárlat ideje alatt készült kézimunkákkal is. Ha kedvük tartotta, leülhettek egy-egy alkotó mellé és elsajátíthatták a kötés, horgolás, hímzés kezdőlépéseit vagy egy szobrot alakíthattak faragásukkal.
A rendezvényt támogatta a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma.

A három nyári fesztivál lett a szellemi alapja a további nyári rendezvényeknek.

 Forrás: Gyurán Ágnes

Kategóriafalunap / regionális, járási rendezvény / hagyományőrző
TelepülésBátka [Bátka]
HónapAugusztus
Rövid URL
ID92398
Módosítás dátuma2017. október 4.

Hibát talált?

Üzenőfal