Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Mikulás parti

Mikulás parti

A megrendezés első éve: 1967
Periodicitás: évente
Időtartam: egynapos
Rendező: Csemadok Ógyallai Alapszervezete

Rendezvénytörténet:
Az 1920-as években ún. “Mikulášsky večierok” rendezvényt tartottak a Konkoly-kastélyban (Chalupeczky J. feljegyzi, hogy ezek álarcos? bálok voltak).
A Csemadok 1967-ben “hagyományos Mikulás-estet” rendezett. 1969. dec. 6-án Mikulás-estet “rendeztünk a Hotelben de a rossz idő miatt kevesen jöttek”. 1972. dec. 15-én az Énekkar Mikulás-estet tartott a tornateremben. 1988. dec. 9. – a vezetőségi ülésen az elnök beszámolt a Mikulás-est sikerességéről.
Az 1990-es és 2000-es években a Csemadok Mikulás-bált szokott rendezni. A bál megújítására 2015-ben került sor, amikor Családi Mikulás-bált hirdettek meg, 2016-tól Mikulás parti névén kerül megrendezésre.

A 2015-ös megújítás kapcsán Radosicky Györgyi ír:
“Családi Mikulás-bál
Középiskolás voltam, amikor az egyik osztálytársam meghívott hozzájuk bálba. Nagy izgalommal elfogadtam a meghívást, ez lett volna az első bálom. Sosem felejtem el annak az estének a hangulatát. Ott volt az egész falu, idősek, fiatalok, gyerekek egyaránt. A hatalmas kályhában pattogott a tűz, a gyerekek vidáman huncutkodtak, az idősek beszéltettek, a fiatalok táncoltak. Mindenki jól érezte magát, egyszerű és természetes volt minden. Amikor a gyerekek elfáradtak, a nagyszülők hazavitték őket, a fiatalok meg hajnalig mulattak.
Ezt a hangulatot, ezt az életérzést szerettem volna visszahozni a családi Mikulás-bál ötletével. Szerintem részben sikerült is. A gyerekek nagyon jól érezték magukat, táncoltak, mulattak, csomagokat kaptak, élvezték a szép ruhát, aranyosak voltak. A Frisson zenekar mind a 8 tagja maximális teljesítménnyel és zenei tudással fergeteges hangulatot hozott. A Centrál étterem finom vacsorát készített, s nagy sikert aratott a hatalmas torta is, amelyet Barthalos Dianka készített. A szerencsés kezű vendégek a helyi vállalkozók jóvoltából (akiknek mindezt szívből köszönjük) szép díjakat vihettek haza. Nem voltunk sokan, de akik ott voltak, jól mulattak. Ha az idén hasonló stílusú Mikulás-ünnepet szervezünk, bízom benne, hogy többen megbarátkoznak a gondolattal, hogy a együtt szórakozik gyerek, szülő, nagyszülő, barát, szomszéd – és együtt örülünk egymás társaságának.”

Műsorszerkezet:
– Program
– Találkozás a Mikulással
– Táncház
– Tombola

Forrásinformációk: Csemadok Ógyalla facebook oldala, Csemadok Archívuma Kovács F., Csemadok krónika. Bagin Árpád

Kategórianépművészeti ünnepély / helyi rendezvény
TelepülésÓgyalla [Hurbanovo]
HónapDecember
Rövid URL
ID94154
Módosítás dátuma2018. április 5.

Hibát talált?

Üzenőfal