Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Regionális rendezvény – Harcművészek a határon túli magyar fiatalokért

Regionális rendezvény – Harcművészek a határon túli magyar fiatalokért

Százharminc határon túli magyar fiatal tett látogatást az Országház épületében és vett részt kulturális és sportprogramokon szombaton a rendezvényen.

Simicskó István – aki képviselői tevékenysége mellett maga is a harcművészetek aktív művelője és a Wing Tsun kung-fu negyedik fokozatú mestere – a kezdeményezés kapcsán elmondta: barátja Máday Norbert nyolcadik fokozatú Wing Tsun kung-fu mester javaslata alapján vetődött fel benne az ötlet, hogy határon túli magyar fiatalok számára egy parlamenti látogatással egybekötött, közös sportprogramokkal tarkított napot szervezzenek a magyarországi harcművészetek olyan emblematikus alakjainak bevonásával, akik már több évtizede irányzatuk meghatározó egyéniségei.
Az államtitkár úgy folytatta, reméli, hogy a Felvidékről érkező 130 fiatal az Országházban tett látogatással és a nap további programjainak élményeivel telve, "egy kis anyaföldi ajándékkal a szívükben" nagyobb önismerettel és önbecsüléssel tudnak majd helytállni otthon tanulmányaik során és mindennapjaikban.

A kereszténydemokrata politikus arról is szólt, céljuk, hogy a szombati kezdeményezés hagyományteremtő legyen és a mostanit több hasonló jellegű rendezvény kövesse a jövőben.

Furkó Kálmán a Magyar Honvédség nyugalmazott ezredese, 7 danos Kyokushin karatemester a sajtótájékoztatón hangsúlyozta a harcművészetek fiatalokra gyakorolt jótékony, önnevelő hatását.

Máday Norbert kung-fu mester kiemelte: a szervezőség célja az volt, hogy örömet és őszinte segítséget nyújtsanak a határon túli magyar fiataloknak, akik a rendezvény lévén ízelítőt kaphatnak a harcművész mesterek több évtized alatt szerzett tudásából.

Simicskó István a sajtótájékoztatót követően a gyerekeknek arról beszélt: az Országház csodálatos épület, amelynek történelmi hangulata, kisugárzása van. Hozzátette: reméli, hogy a fiatalokban – a mai napon szerzett élmények hatására – tovább erősödik majd a büszkeség magyarságuk iránt.

A felvidéki fiatalok az Országház megtekintését követően közös ebéden, és a harcművész mesterek által tartott előadásokon, edzéseken vehettek részt.

Nemzeti összetartozás
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az esemény fővédnöke elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni, ezért levélben köszöntötte szervezőket és a fiatalokat. Mint levelében írta, a sporthoz kötődő programok sora és a határon túli fiatalok Parlamentben tett látogatása a magyarság összetartozását szimbolizálja. Hozzátette: felemelő érzés, hogy olyan időben kerülhet sor a rendezvényre, amikor nyitott a lehetőség a határon túli magyarság számára, hogy a nemzetünkhöz való tartozását már az állampolgári eskü letételével is megpecsételhessék.

Semjén Zsolt kitért arra is: a rendezvény az egészséges életmódra való ösztönzés mellett arra is alkalmat ad a fiataloknak, hogy megismerhessék egymást, képet kapjanak az anyaország és a határon túl élő magyarság mindennapi gondjairól és örömeiről.

Levelének végén a miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: ezektől a találkozásoktól erősödik a nemzet szövete, amely elszakíthatatlanul tartja egyben a magyarlakta városok, falvak közösségeit.

by – www.fidesz.hu

A cikkben említett 130 határon túli fiatal, 2 busznyi dunaszerdahelyi, és 1 busznyi komáromi járásbeli fiatalt takar.
A fiatalok a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányának segítségével és közreműködésével jutottak ki.

További kapcsolódó linkek:

2011. 05. 25. (Sze)

„Hír TV” – Paletta” – Máday Norbert & Szabó Csaba (05:49):

http://www.youtube.com/watch?v=9IdF1W8lceE

 

2011. 05. 28. (Szo)

„MTV1” – „Ma reggel” (14:28):

http://www.youtube.com/watch?v=q5_K_2d5JTY

 

Fidesz honlapon:

http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=163364

 

KDNP honlapon:

http://kdnp.hu/ezaz/harcmuveszek-a-hataron-tuliakert

http://www.youtube.com/watch?v=g2LmYlW2bNY

 

2011. 05. 29. (V) – „origo.hu-n” – Weiland Annamária:

„Hoppá, bocsánat” – mutatott egy kungfuütést az államtitkár (03:32):

http://www.origo.hu/itthon/20110529-karatezni-es-kungfuzni-tanitottak-hataron-tuli-magyar-gyerekeket.html

 

2010. 05. 30. (H) 12:30 „MTV1” – „Kárpát Expressz” (18:54–22:42 = 03:48):

„Harcművészek a határon túliakért” – a műsor 18 perc 54 másodpercénél indul:

http://videotar.mtv.hu/Videok/2011/05/30/13/Karpat_Expressz_2011_majus_30_12_30.aspx

Térbeli jellemzőkDunaszerdahely, Budapest, Parlament
Rövid URL
ID34629
Módosítás dátuma2011. június 2.

Hibát talált?

Üzenőfal