Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője

Fáklyalobogás

Őszi Irma: Fáklyalobogás

Nyelvi szerkesztés: Sidó Zoltán

Fullscreen Mode

A Csemadok Kamocsai Szervezetének története, részlet a kiadványíból:
A Csemadok megalakulása ötvenedik évfordulóján – gyarapítva e témával foglalkozó publikációk sorát – a kamocsai fáklyavivőknek állítok emléket ezzel az írott dokumentumokra és visszaemlékezésekre támaszkodó füzetben. Teszem ezt nem csupán e Vág-balparti község és annak szervezete, hanem a Csemadok – minden tagja hívebb emlékeztetése szándékával, mintegy fogódzóként. És bizonyságul arra, hogy még a legkeményebb parancsuralmi rendszerben is – a hatalom szándéka ellenére – a kistelepülések lakossága, ahogy és akikkel lehetett, úgyszintén megtalálta a magyarságszolgálat módját és helyét a Szövetségben.
Ez az írás akár az Érsekűjvári járás szervezetei és szervei küzdelmeit, eredményeit és kudarcait taglaló Ötven év szolgálat című kiadvány
kiegészítéseként is értelmezhető, ezért a Csemadok országos és járási hatósugarú jelenségeiről e helyen csak a legszükségesebb esetekben teszek említést.
Kamocsa múltja, a falu gazdasági, demográfiai, oktatási, kulturális és egyéb adatai, illetve eseményei viszont nem hagyhatók figyelmen kívül, mert a település magyar kulturális élete nem alakulhatott a község lakosaitól függetlenül. Amíg a falu gazdasági vonatkozásairól elegendő a közelmúlt és a jelen ismertetése, addig Kamocsa helytörténetének viszonylag nagyobb teret kell szentelnem: minden település jelene a múltban gyökerezik. Más ismeretforrás híján, legalább dióhéjban ebből a füzetből ismerje meg az olvasó a mottónak választott vers igazát: “…érintsd meg a földet, s ha érted még szavát, mindent elmesél…”

KategóriaCsemadok kiadványok
Műfajhelytörténet / közművelődés
TelepülésKamocsa [Komoča]
Év2000
KiadóKT Kiadó Kft., Komárno
Rövid URL
ID109433
Módosítás dátuma2019. július 25.

Hibát talált?

Üzenőfal