Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Pályázat a II. Magyar nyelvjárások napja alkalmából

Pályázat a II. Magyar nyelvjárások napja alkalmából

Kedves Gyűjtőnk!

Szeretnénk fölhívni figyelmét az alábbi linken is elérhető, két kategóriás nyelvjárási pályázatra. A közlésre érdemes művekből a tervek szerint elegáns kötet készül, 2022-es megjelenéssel: https://anyanyelvapolo.hu/magyar-nyelvjarasok-napja-palyazati-felhivas/

A Magyarságkutató Intézet és az Anyanyelvápolók Szövetsége pályázatot hirdet magánszemélyek számára a II. Magyar nyelvjárások napja alkalmából a magyar nyelvjárások és területi változatok értékeinek megőrzése céljából az alábbi két témakörben:

  1. Szépirodalmi szövegek rövid prózai műfajban (elbeszélés, novella, vers stb.) való megalkotása. Ebben a kategóriában digitálisan lejegyzett szövegekkel lehet pályázni.
  2. Családi kincseink: szüleink, nagyszüleink családi nyelvjárási folklórszövegeinek (mese, monda, régi családi történet, találóskérdések, mondókák, archaikus ima stb.) gyűjtése. Ebben a kategóriában jó minőségű (minimum HD) digitális hangfelvétellel és/vagy lejegyzett szövegekkel is lehet pályázni. Az anyag terjedelme természetesen műfajfüggő, ezért a terjedelmi határok (5000–50.000 leütés) tájékoztató jellegűek, azoktól különösen indokolt esetben mindkét irányban el lehet térni.

Egy-egy pályázó mindkét témakörben is pályázhat, de ez természetesen nem elvárás.

A pályázatok a magyar latinbetűs ábécé felhasználásával, de a nyelvjárási sajátosságok feltüntetésével készüljenek. Fontos, hogy egyáltalán nem várunk tudományos lejegyzést, pusztán azt, hogy a jellegzetes nyelvjárási szóalakokat és a kiejtési sajátságokat próbálja meg minél jobban érzékeltetni az alkotó, bármely Kárpát-medencei magyar nyelvjárásból származzon is a pályamunkája. A lejegyzéshez a kiírók technikai segédletet tesznek közzé. Ugyanitt a 2. téma esetén hangfelvételt (is) választók is találnak közelebbi technikai útmutatást. A segédlet kattintással innen tölthető le.

A benyújtott pályamunka tartalmazza a beküldő nevét és életkorát, elektronikus és postai elérhetőségét, valamint beküldött pályamunkája címét, mégpedig egy, a pályázattól független lapon. Elektronikus beküldés esetén külön fájlban kérjük ezen adatokat.

A zsűri a beérkezett műveket anonim módon értékeli és a legjobbakat pénz- és tárgyjutalomban (nagyértékű könyvjutalomban) részesíti, lehetőség esetén a pályaművet kiadásra is javasolja. A kiírók fenntartják a jogot arra, hogy a díjazottakkal felhasználói szerződést kössenek művük megjelentetésére.

A pályamunkák beérkezési határideje: 2021. október 20.

A pályamunkákat az alábbi címen fogadjuk:

1.kategória: janos_pusztay@hotmail.com

2.kategória: toth.zsolt@mki.gov.hu

A pályázat hátteréről és céljáról a vajdasági Magyar Szóban is megjelent egy beszélgetés:

https://www.magyarszo.rs/hu/4705/mellekletek_kilato/248943/Vissza-a-nyelvj%C3%A1r%C3%A1sokhoz.htm

Rövid URL
ID126906
Módosítás dátuma2021. szeptember 7.

Hibát talált?

Üzenőfal