Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

„Otthonról haza” – Kisfilm pályázat – Érték-Film-Közösség témában

„Otthonról haza” – Kisfilm pályázat – Érték-Film-Közösség témában

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. helyi értékeket bemutató kisfilmes pályázatot hirdet magyarországi és határon túli alkotói közösségek számára az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosítószámú „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” projekt keretében.

A pályázatra olyan egyéni filmkészítők vagy alkotó közösségek (max. 5 fő) filmjeit várjuk, akik valamilyen módon saját közösségük vagy más közösségek értékeit dolgozzák fel. A pályázat kiírói várják azokat a filmeket is, amelyek egyes közösségek, települések múltját, értékeit, személyiségeit mutatják be, örökítik meg a jövő számára, akár az értékfeltáró és értékmegőrző hungarikummozgalom szellemében.

Előny, ha a fiatalok és alkotó csoportjaik (pl. zenekarok, színházi csoportok, slammerek) élete, a velük való történések saját maguk által való feldolgozása kerül a képkockákra. Művészi, kreatív, újszerű, fikciós alapindíttatásúak vagy dokumentációsak, netán timelapse alapú hangulatfilmek. Ne feledjük, hogy ezen megvalósult filmek, elkészültük után rögvest közösségeink történetének fontos lenyomatai lesznek.

A pályázat nyitott a határon túli, Kárpát-medencében élők számára is és nincs korosztályos korlátja, de elsősorban az induló, fiatal generáció szakmai képzését szolgálja a következő két év során.

A filmes verseny díjazása egy nyári filmes táborban való részvétel, egyénileg vagy csoportosan (max. 5 fő), ahol híres filmes és gyűjtő szakemberek segítik a résztvevők szakmai fejlődésének felgyorsítását. Az erősen gyakorlati alapú képzés gyors fejlődést eredményezhet az arra fogékonyak számára. Igen beszédesek az előző évi táborban készített filmek, amelyek tág műfaji sokszínűséget mutatnak. A tábor segítségével a résztvevők olyan közegekbe, közösségekbe juthattak be, amelyekbe más formában nem is tudnak pl. a kürtöspusztai cigány közösség ünnepe, a somogyfajszi madárparadicsom, mocsárvilág, megtekinthetik Matula bácsi világának környezetvédő hátterét, vagy két szomszédos kis falu hangulatát a kispad és az öltözőben történtek szemszögéből. De meg lehet nézni Both Miklós, a Dal zsűritagja, népszerű ethnorock muzsikus és népzenegyűjtő előadását is a gyűjtési kalandjairól.

A beérkezett filmeket közösségi és filmes szakemberekből álló zsűri fogja értékelni, valamint a táborrészvételi lehetőség felajánlásáról dönt.

16 év alatti nyertesek, csak felnőtt kísérő vagy stábtag részvételével, vagy külön szülői engedéllyel vehetnek részt a táborban.

A PÁLYÁZAT FORMAI KÖVETELMÉNYEI, BENYÚJTÁSÁNAK MÓDJA, HATÁRIDEJE

A regisztrációs lap és a nyilatkozatok letölthetőek a lap aljáról.

A regisztrációs lapot, valamint a pályázó és a pályázatban résztvevő alkotótársak kitöltött nyilatkozatait postai úton, az aláírt nyilatkozatokat eredetiben csatolva a következő postacímre várjuk:

NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft.
(1027 Budapest, Csalogány utca 47-49.)

A regisztrációs lap mellékleteként kérjük elküldeni a nevezett film linkjét, vagy adat DVD-jét postai úton.

Ajánlott formátum: mpg2, mp4, 720×576 px vagy nagyobb felbontásban.

Ha egynél több filmet nevez, minden alkotáshoz külön regisztrációs lapot és külön nyilatkozatokat kell kitölteni.

A pályázat benyújtásának határideje: 2019. május 31.

Elbírálási szempontok:

– A pályázati kiírásnak való teljes körű, formai és tartalmi megfelelés;
– Ötletesség, eredetiség, a kiválasztott érték egyedisége;
– Kreatív megoldások; Ötlet kidolgozottsága; Csapatmunka;
– Filmbeli megjelenítés és közérthetőség.

A pályázatok elbírálásának határideje: 2019. június 5.

A NYERTES PÁLYÁZÓK ÉRTESÍTÉSE

A nyertes pályázókat 2019. június 7-ig e-mailen és telefonon értesítjük, valamint az eredményeket a honlapunkon és a Facebook oldalunkon is közzétesszük.

KAPCSOLAT:

A pályázattal kapcsolatosan információ kérhető:

Vajda Violettától e-mailben vajda.violetta@nmi.hu, vagy telefonon: 06 20/ 346 5170.
NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft. (1027 Budapest, Csalogány utca 47-49.)

A pályázathoz szükséges dokumentumok letölthetők: ITT

Rövid URL
ID108255
Módosítás dátuma2019. május 6.

Hibát talált?

Üzenőfal