Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Csemadok Alapszervezet Pográny

Pogrányi Nagyharang Hagyományőrző Csoport

A Pogrányi Nagyharang hagyományőrző csoport 1972-ben alakult meg. A csoport 2002-ben bővült férfiakkal, nemrégiben pedig több fiatal csatlakozott a hagyományőrzőkhöz. Számos díjat nyertek, többek között a Vass Lajos nívódíjat is. Sikerként értékelik, hogy sikerült dvd-n és cd-n is megörökíteniük a népi hagyományokat.
A Pogrányi Nagyharang Hagyományőrző Csoport a pogrányi hagyományokat mutatja be és őrzi azt meg az utókor számára, tovább adva a tudást a fiatalabb generációnak is.
Ahhoz, hogy a hagyományőrző csoport működése zökkenőmentes legyen, pályázati forrásra van szükség, a Csemadok Pogrányi Alapszervezete ezért évente pályázatot ad be a Csoóri Sándor Alaphoz, ahol sikerrel nyertek el forrásokat.
A pályázatban a Pogrányi Nagyharang Hagyományőrző Csoport tagjainak viseletére kért forrást a Csemadok Pogrányi Alapszervezete. A megkapott támogatásból fellépő cipőket vettünk a csoport nő tagjainak, viseletek készültek. Az eszközbeszerzés a Csoóri Sándor Alap, és az Emberi Erőforrások Minisztérium által biztosított pályázati forrásból valósult meg, a pályázat azonosítószáma: CSSP-E-NEPZENE-2019-0231
A viseletek felújítására azért volt szükség, mert eredeti viseletben léptek fel a csoporttagok, de jó lenne, ha az eredeti viseletek fennmaradnának az utókornak, kímélni kell azokat, ezért döntöttünk az újra varratás mellett. Fokozatosan megújult viseletekben tudunk fellépni, de megfelelő lábbelire is szükség volt, mivel a varratás túlságosan költséges, találtunk egy cipőboltot, ahol olyan stílusú lábbeliket árusítanak, amilyenben őseink jártak. A pályázatoknak köszönhetően hamarosan teljesen megújul a csoport viseletes ruhatára.