Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

52. Országos Népművészeti Fesztivál Zselízen, 2018

52. Országos Népművészeti Fesztivál Zselízen, 2018

A Csemadok Országos Tanácsa és a Csemadok zselízi helyi alapszervezete, Zselíz Város Önkormányzata valamint a zselízi Tiszta Forrás Alap együttműködésében kerül megrendezésre idén az 52. Országos Népművészeti Fesztivál a zselízi Schubert parkban június 8-10. között.

A szervezők a hagyományokra alapozva szeretnék idén is megrendezni az Országos Népművészeti Fesztivált (ONF), melynek mindenkori küldetése: a hagyományápolás, a különböző nemzetiségek kultúrájának tiszteletben tartása és megőrzése, mely megmaradásunk záloga és szimbóluma. Képviselni és képviseltetni a hagyományos népművészetet, főleg a zenés és táncos formáit, a hagyományokat, játékokat, szokásokat, a szöveges folklórt, a kézművességet.

Mindezt figyelembe véve az ONF – mint Szlovákia legnagyobb nemzetiségi országos seregszemléje, kimagasló szakmai rendezvénye, alapító tagjaként bekerült a CIOFF-hoz beadott újrafelvételi kérelem Szlovák Nemzeti Szekciójába.

Ebben az évben az Európai Unió kiemelt figyelmet szentel a ránk hagyományozott kulturális javaknak. A kezdeményezés azt hivatott elősegíteni, hogy minél többen fedezzék fel és ismerjék meg Európa kulturális hagyatékát. Célja emellett a közös európai térséghez való tartozás tudatának megerősítése. Az év mottója „Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása”.

A három nap műsorát igyekeznek úgy összeállítani a szervezők, hogy abban mindenki megtalálja a kedvére valót. A résztvevők nemcsak hazai táncosok, zenészek, kézművesek, énekesek, mesterek lesznek, de az anyaországiak is képviseltetik magukat. A meghívottak közt szerepelnek a többségi nemzet nívós képviselői is.

A program helyszínein a hazai művészvilág legjobbjai, új felfedezettjei léphettek fel, idén újításként ezt tréningekkel, drámafoglalkozásokkal kívánják bővíteni.

Program:

Forrás: ma7.sk

Rövid URL
ID101756
Módosítás dátuma2018. június 2.

Hibát talált?

Üzenőfal