Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Örökség serleg elismerés a hetényieknek!

Örökség serleg elismerés a hetényieknek!

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány együttműködve a Magyarország Felfedezői Szövetséggel 2005-ben Örökség serleg elismerést alapított, melynek célja a Kárpát-medence kulturális örökségének ápolása érdekében tevékenykedő, példamutató ifjúsági közösségek színvonalas elismerése. Az elismerést évente egy alkalommal, legfeljebb három arra érdemes közösség veheti át.
A 2020. évre meghirdetett pályázat, és a kuratórium döntése alapján a XXV. Magyar Kultúra Napja Gálán az Örökség serleg elismerést adományozzák a hetényi Tarczy Lajos Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola közösségének.
Az indoklásban szerepel, hogy a hetényi Tarczy Lajos Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola 2008-ban a „Korszerűen a régióért” programjában vállalta a helyi értékek feltárását és ápolását. Első jelentős témaként felkutatták az azsúr varrottas kiváló mestereit és a gyakorlatban is megismertették a varrási technikát diákjaikkal. Évente egy alkalommal, az iskola névadójának születésnapján egy nagy kiállítás keretén belül a nagyközönségnek is bemutatják az abban az évben összegyűjtött kutatási anyagjaikat, melyhez gyermekfoglalkozásokat szerveznek. Így a fiatalok a munkafolyamat során nem csak megismerhetik, de megérezhetik a nemzethez, a lakóhelyhez való tartozás fontosságát, valamint személyes kapcsolatba kerülnek az egyes témák közvetlen szereplőivel. A kutatási anyagot – benne többek között a helyi népdalokkal, mesékkel, szokásokkal, játékokkal, történetekkel – egy az oktatás – tanítás során használható munkafüzetben foglalták össze. Az iskola és annak közössége által felkutatott helyi értékek megismerése által erősödnek a településhez való kötődés gyökerei.
Az Örökség serleg elismerést „a helyi hagyományok sikeres ápolásáért” kapta az iskola oktató-nevelő csapata.
Szívből gratulálunk és további értékes, jókedvű munkát kívánunk a Tarczysoknak!

FÉB, fotó: Rancsó Sarolta

Rövid URL
ID124444
Módosítás dátuma2021. január 14.

Hibát talált?

Üzenőfal