Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Nyugalom és béke, Mészáros Magdaléna fényképkiállítása

A Csemadok Vámbéry Ármin Alapszervezete és a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet szervezésében került sor Mészáros Magdaléna fotókiállításának megnyitójára, Lacza Gergő és barátai alkalmi zenekarának (Tornóczi Tibor, Szabó László, Bíró Szabolcs, Csiba Sándor) közreműködésével. A kiállítást Karaffa Attila, a város kulturális és nemzetközi kapcsolatok bizottságának elnöke nyitotta meg. Az alábbiakban Nyugalom és béke című megnyitóját adjuk közre:

A fényképekre rátekintve ez a két szó ugrott be: nyugalom és béke. Mészáros Magdaléna vagy ahogy fotósnevén ismerhetjük Meggie fényképei a mai rohanó világunkban a pihenés, a megnyugvás szigete. Zaj, nyüzsgés, rohanás sokszor az élet és a fényképeken mégis más látszik. Mert a fotós, mást szeretne nekünk megmutatni a világból. Abból a világból, amelynek mi is részesei vagyunk. Vajon hányszor vesszük észre azokat a pillanatokat, amelyek most a fényképeken visszatükröződnek? Elmegyünk a szép, a kellemes mellett. A fényképeken viszont pont ezek találhatóak és a fényképész elénk tárja munkáját, elénk tárja fényképeit. Miért teszi? Mert a fotós a fényképeken keresztül átad egy kis szeletet az életéből, az Ő világából. Mi, most Mészáros Magdaléna világa tekinthetünk be egy kicsit a fényképei által. Tegyük meg ezt, de ne elrohanva az egyes képek előtt, hanem időnket rászánva megnézni, közelebb megvizsgálni a képet, behelyettesíteni magunkat az adott kép világába, ott lenni, érzékelni a helyzetet, a pillanatot. Csak egy pillanat az egész és lelkünkben előtörnek olyan kellemes élmények, amelyek elárasztják testünket és agyunk valami kellemes emléket idéz elő. A fényképész ezt szerette volna, ha a fényképei az emberi szív és lélek számára megnyugtatóak, pihentetőek lennének. És azok is.
Hiszen akár a színes vagy a fekete-fehér fényképek mind-mind magukkal hordozzák a csendet. Ki ne szeretne leülni arra a padra, amely éppen a fényképen van? Ki ne sétálna azokon a szép tájakon, a réten vagy a havas városban, amely a fényképeken található? Ki ne látná a természet ezer csodáját szívesen a fényképen? Mindannyian vágyunk a szépre, a lelkünket-szívünket melengető dolgokra. A kiállított fényképeken ezek tükröződnek.
Meggie fényképei a valós életből láthatóak, nem tesz hozzá és nem vesz el belőlük. Megörökíti a szépet és átadja.
„A képek ott vannak, csak meg kell őket örökíteni. A legjobb kép az igazság…” mondta Robert Capa, a világhírű magyar származású fotográfus. A kiállításon látható fényképek is az igazságot tükrözik.
A két éve fényképező amatőr fényképésznek sok sikert kívánok és biztatom, hogy bátran készítsen fényképet bármerre jár, hiszen fényképei a nyugalomról és a békéről árulkodnak. ezekre pedig nagy szükségünk van mai világunkban!

TelepülésDunaszerdahely [Dunajská Streda]
Térbeli jellemzőkCsemadok Ház
Rövid URL
ID65342
Módosítás dátuma2015. március 21.

Hibát talált?

Üzenőfal