Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Nyilatkozat – a Pátria Rádió URH sávon való műsorszórásáról

Nyilatkozat – a Pátria Rádió URH sávon való műsorszórásáról

A Csemadok Szenci Területi Választmánya nyugtalansággal vette tudomásul, hogy a Szlovák Rádió vezetése a Pátria Rádió URH- sávon való műsorszórásra való átállását úgy tervezi megvalósítani, hogy Nyugat-Szlovákia jelentős, magyarok által is lakott területein az adás nem lesz fogható.

Nyilatkozat

A Csemadok Szenci Területi Választmánya nyugtalansággal vette tudomásul, hogy a Szlovák Rádió vezetése a Pátria Rádió URH- sávon való műsorszórásra való átállását úgy tervezi megvalósítani, hogy Nyugat-Szlovákia jelentős, magyarok által is lakott területein az adás nem lesz fogható. Ez a megmagyarázhatatlan intézkedés súlyosan érinti a Szenci járást is, amelynek magyar nemzetiségű lakosai között sok hallgatója van a Szlovák Rádió magyar adásának. Ezek a polgárok rendes adófizetőként és a törvény által előírt rádiódíj fizetőiként joggal várják el, hogy a számukra készülő rádióműsorokat zavartalanul élvezhessék.
A Csemadok Szenci Területi Választmánya felszólítja a Szlovák Rádió vezetését, hogy olyan megoldást válasszon a Pátria Rádió műsorszórására, amely nem rontja, hanem javítja a vétel minőségét. Az ultrarövid hullámon való sugárzás jobb minősége vitathatatlan, de ha a magyar nemzetiségű hallgatók által lakott területek teljes lefedettsége nem oldható meg, akkor elengedhetetlennek tartjuk a középhullámon és URH-n való párhuzamos közvetítés fenntartását. A Csemadok Szenci Területi Választmánya egyúttal felhívja a kormányzati szervek figyelmét adott ígéretükre, hogy a kisebbségi jogok gyakorlása a korábbi szinthez képest nem esik vissza. Amenyiben a Pátria Rádió műsora nem jut el azokhoz polgárokhoz, akiknek készült, az mindenképpen a kisebbségi status quo megsértéseként fogható fel.

Boldogfa, 2009. január 24.

Csatolmányok:

Térbeli jellemzőkBoldogfa,
Rövid URL
ID33820
Módosítás dátuma2009. január 27.

Hibát talált?

Üzenőfal