Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye

Nyilatkozat – A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága – Anyanyelvi Konferencia

A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága – Anyanyelvi Konferencia – nyilatkozata

A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága – Anyanyelvi Konferencia

Nyilatkozat

A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága – Anyanyelvi Konferencia november 28-29-én megtartott választmányi ülésének résztvevői behatóan foglalkoztak az anyanyelvünket és kultúránkat ért, illetve az ellene most készülőben lévő támadásokkal.
A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága – Anyanyelvi Konferencia – pozitív tényként értékeli a szlovák és a magyar miniszterelnökök legutóbbi, Komáromban megtartott találkozóját, amely utat nyithat a további konstruktív tárgyalásokhoz a két szomszédos ország viszonyának javítása, a meglévő feszültségek enyhítése érdekében.
Reméljük, hogy a Szlovák Köztársaság a Regionális és Kisebbségi Jogok Chartájából adódó kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tesz. Üdvözöljük a magyar kormányfő azon javaslatait, melyben a kisebbségi oktatásügy és kultúra támogatását kiemelkedően fontosnak tartja, egyben várjuk a szlovák kormányfő javaslatait e kérdések megnyugtató rendezésére, mert a nemzeti identitástudat, az anyanyelv, és a hagyományok megőrzése érdekében tett minden pozitív lépés, a társadalmi béke megteremtéséhez és a feszültségek jelentős csökkentéséhez vezethet.
A tanácskozás résztvevői arra a véleményre jutottak, hogy veszélyben van az ukrajnai magyar oktatási rendszer! Az utóbbi időben példátlan, kisebbségellenes intézkedések, illetve ilyen tervek tanúi vagyunk Ukrajnában. Olyan, mások mellett a magyar oktatási rendszer egészét fenyegető veszély előtt állunk, amit még a parancsuralmi rendszerben sem tapasztalhattunk. A magyarellenes intézkedéseket általában reformoknak álcázva tálalják.
Így van ez például az érettségi/felvételi tesztek esetében is: a korrupció elleni harc leple alatt meggondolatlan, a magyar iskolák végzőseit egyenlőtlen, hátrányos helyzetbe hozó rendszert hoztak létre és működtetnek. Már az idén rengeteg magyar fiatal esett el emiatt a továbbtanulás lehetőségétől, s amennyiben bevezetik a tervezett szigorításokat, számuk csak nőni fog. Ennek az lett a következménye, hogy a magyar szülők ukrán iskolába íratják át gyermekeiket.
Az ukrán nyelv elsajátításának tökéletesítését célzó oktatási minisztérium ominózus 461-es számú rendelete is jó célokat követ, hiszen fiataljainknak mindenképpen ismerniük kell az államnyelvet ahhoz, hogy érvényesülni tudjanak mind szakmailag, mind a mindennapi életben. Elfogadhatatlanok viszont az ehhez választott eszközök és módszerek. Ezek valóra váltása egyértelműen a küzdelmek és erőfeszítések árán kiépített mai magyar iskolarendszer elsorvadásához vezet. Meg akarják szűntetni a tantárgyak magyar nyelvű oktatását, az elkövetkezőkben csak a magyar nyelv és irodalom oktatását engedélyeznék.
Újabb csapás érte a kárpátaljai magyar oktatást. Miután egy nemrégiben elfogadott törvény megszüntette az anyanyelvű érettségi lehetőségét a felsőoktatási intézményekbe felvételizők számára, jövőre azt a lehetőséget is megvonták, hogy az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar szakára magyarul tehessenek felvételi vizsgát, ezen túl csak ukránul vagy más idegen nyelven tehetik. Az állami támogatás megvonásával az egyházi iskolákat pedig a megszűnés határára taszították a kijevi hatóságok
A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága – Anyanyelvi Konferencia Választmánya felszólít mindenkit, különösen a magyar kormányszerveket, aki számára nem közömbös az ukrajnai magyar közösség megmaradásának ügye, emelje fel szavát az ukrán hatóságok, illetve az ukrán oktatási minisztérium kisebbségellenes intézkedései és tervei ellen!

Budapest, 2008. november 29.

Rövid URL
ID33741
Módosítás dátuma2008. december 3.

Hibát talált?

Üzenőfal