Várba harangoznak

Várba harangoznak

Ennëk a Joskonak,
Fáj a szívë rája,

MűfajFelnőttek népdalai / párosító
TelepülésGhymes, Gimes [Jelenec]
HozzászólásA Nyitra-vidéki helységekben eléggé elterjedt dallamtípus. Gímesen öt változata került feljegyzésre. Bakos József „Mátyusföldi Gyermekjátékok”3 című gyűjteményéből került a MNT I. kötetébe, egy Zsitvabesenyőről való változat is, melynek változata a mi kutatásunk során is előkerült. Dobszay László Katalógusának jegyzeteiben a következőket írja: „Csak két-három Zobor-vidéki adattal képviselt típus.” Ezek szerint a magyar nyelvterület más régióiban nem ismerték ezt a típust. Érdemes megjegyezni, hogy Keré-nyi György a MNT I. kötetének szerkesztője, a gyermekjáték dalok közé sorolta ezt a párosítót.4 Dallamunk már erősen az új népdalstílus felé mutat. Dobszai László szerint még nem újstílusú e népdal. Rövidek a sorai, a kez-dősor ambitusa csak kvart, ritmusképlete is idegen az újstílustól, ám az ilyenféle dallamok is előfutárai lehetnek az új népdalstílusnak. Ötsoros heterometrikus dallam. Az ötödik sor minden strófában a refrén.
AdatközlőBányi Antalné ReczikaTeréz
Módosítás dátuma2014. január 9.