Szent Erzsébet-játék

A gyűjtő, Sallai Ágnes ezt írja az alábbi dalról:
„Ez alábbi játékdalt hasonlóan énekelték Almágyban és Hidegkúton. (Némi szövegbeli eltérés található benne: „Szép Erzsébet asszony” helyett „Erzsébet királyné”.) A játékot magát azonban különféleképpen játszották. Almágyban a lányok kézen fogva körbe álltak, egy a körön kívül járt és a választ – „itt járok, itt kelek” – csak ő énekelte. Aki mellett megállt, azt vitte magával. Hidegkúton játékkezdőként használták a dalt. Egy kislány járt a többiek előtt, akik ültek. Aki előtt megállt, azt magával vitte. Addig játszották, míg mindenkit el nem vitt. Ezzel aztán egy kört alakítottak, és hozzáfogtak egy másik játékhoz.”

Hol jársz, hol kelsz, szép Erzsébet asszony?
Itt járok, itt kelek, szép lányokat keresek,