Semmit se vétettem

Semmit se vétettem

Sëj, dë ël së búcsúzhattam,
A këdvës babámtól.

MűfajFelnőttek népdalai / katonanóta
TelepülésMenyhe [Mechenice]
HozzászólásA II. dialektusterületen, főleg a Palóc vidéken szélesen elterjedt dallamtípus. Járdányi Pál A magyar népdaltípusok című gyűjteményében, az ereszkedő dallamok közé sorolta.3 Heterometrikus 1 (1) b3 sorzárlatú A A B C szerkezetű dallam. Járdányi földrajzi elterjedését palóc, északkeletinek jelzi. Saját adattáromban 39 szerepel, ebből 34 palóc, kettő bodrogközi, tehát északkeleti és kettő Nyitra-vidéki változat. Legtöbb esetben balladás szövegekkel, ritkábban lírai szövegekkel kapcsolódott. Egyik Mátra-vidéki változatát az „Elmegyek, elmegyek” kezdetűt Kodály Zoltán „Mátrai képek” című nagylélegzetű népdalfeldolgozásában is idézi.
AdatközlőKostyál Sándorné Koritár Rozál
CímSemmit sem vétettem Nyitra városának