Nem messze van ide Nagykanizsa

1. Nem messze van ide Nagykanizsa

Azt is csak egy éjjeli szállásér.

GyűjtőPongrácz Zoltán
MegyePozsony
TelepülésNagymagyar [Rastice]
HozzászólásKR_03629. A kotta mellett Kodály ceruzás beírása: „Szabó Vilma”. A gyermekgyilkos anyáról szóló, az egész nyelvterületen ismert újabbkori balladát erre a dallamra éneklik. A széleskörű ismertséget már a legkorábbi gyűjtési adatok jelzik a Székelyföldtől (Seprődi János, Veress Gábor, Vikár Béla és Bartók Béla gyűjtései) az Alföldön (pl. Bartók 1906-os dobozi gyűjtése) és Dunántúlon át a tágabb Felső-magyarországi területekig bezárólag; innen Vikár Béla Heves megyei, Kodály Nógrád megyei és Molnár Antal ipolybalogi (Hont m. BR_02828) gyűjtése. Jókán (Pozsony m.) 1983-ban Szitásné Tankó Emerenciától gyűjthettük (Tari Lujza 2010, 30., 125., 133.). / Kodály 1914-ben a Bars megyei Mohiban gyűjtött egyik népdal kottájára is feljegyezte, hogy ott nem tudnak a Szabó Vilmáról szóló történetről (Tari 2018, 140. kotta). A fentebbi dallammal Pozsony megyéből két változatban is kiadta Ág Tibor A gyermekgyilkos anya (Szabó Vilma) történetéről szóló balladát (Ág 1999, 265., 268.).
AdatközlőMéri Gyula
Születés éve43 ves