Mit varrsz papucsot csot csot papucsot

Mit varrsz? Papucsot, csot, csot, papucsot.
Volt-e itt az úr? Volt! Vitt-e valakit? Vitt!
Kit vitt? Zsófit! Sirattátok-e?
Sirattuk! Hogyan? gy, úgy, amúgy,
Szentiványi kutykurutty!

"Körbe álltak a gyerekëk és így összetették a kezüköt. És akkor ëgy mënt körbe, az kérdezett, a többi válaszolt rá karban. Közben, ahogy énekelték, sorba rántott a gyerekek kezére. Akire a legutolsó szótag jutott, az beállt a körbe. Olyan csigaféleséget csináltunk, és közbe énekeltük, hogy Süssünk valamit”

MűfajGyermekek népdalai / gyermekjáték
MegyePozsony
TelepülésPered [Tešedíkovo]
HozzászólásA 7a számú dallammal egy dallamfűzért képez. A Mit varrsz” kezdetű játékdal valószínűleg iskolai közvetítéssel került a dallamfüzérbe.Váltózata nem található a MNT I. Gyermekjátékok kötetében. A következő dallam a Volt-e itt az úr” népi eredetű. Ennek egyik változatát Bartók Béla 1910-ben Nagymegyeren is megtalálta. (l. MNT I. 419) A 7a számú játékdal, a Süssünk, süssünk valamit” változatai a Gyermekjátékok kötetben is a Tandalok csoportjában található.
AdatközlőBorsányi Béláné Szutyányi Erzsébet
CímBíborpiros szép rózsa