Megsütöttík a sok lepínyt

1. Megsütöttík a sok lepínyt,

Maga kutya kezë, körme, kente rája.

MűfajFelnőttek népdalai / párosító
GyűjtőSebő József
TelepülésNyitragerencsér, Gerencsér [Nitrianske Hrnčiarovce]
HozzászólásA Magyar Népzene Tára IV. kötetében nincs változata. Mivel a szövegben nem sorol neveket, nem szabályos párosító, ennek ellenére a párosító dalok közé kívánkozik. A 19. század divatos népies táncdallamainak hatása érezhető a dallamon. Úgy a szöveg, mint a dallam tulajdonképpen kétsoros, amelynek második sorát megismétlik. A dallam végén a második sor nagyterce helyett, a dallam az alaphangon zár. Így egy plagális A B B szerkezetű dallal állunk szemben. „Ha nincs is különösebb művészi értéke, a forma és ritmus-szerkezet kedves egyéni vonást ad neki”, írja dallammal kapcsolatban Dobszay László. Saját gyűjtésemben csak egy teljes szövegű változata került feljegyzésre Gesztetéről: „Nincsen nálunk olyan asszony, ||: Mint az öreg Dömötörné komámasszony. :|| ” Dobszay László könyvében a 234 számú dal, szintén így kezdődik: „Nincs minálunk olyan asszony…”
Adatközlőidősebb asszony
CímSemmit sem vétettem Nyitra városának